iPhone la 6 ani: ce a rămas neschimbat din 2007 încoace în lumea Apple

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lansare iphone 5 romania vodafone

În ianuarie 2007 a fost prezentat primul iPhone. A fost privit atât cu neîncredere că va rezista pe piaţă, cât şi cu interes de către utilizatori. Şase ani mai târziu, telefonul Apple încă trezeşte interesul oamenilor şi a fundamentat câteva standarde pentru fiecare smartphone.

Ecranul capacitiv este primul lucru pe care îl foloseştei la un smartphone. Răspunsul este mult mai bun, este mai precis decât unul rezistiv şi a fost popularizat de iPhone. Steve Jobs a spus, la conferinţa de prezentare, că ideea de a folosi un stylus este greşită din moment ce instrumentul perfect pentru scris şi navigat este tot timpul cu tine: degetul. Ecranul capacitiv funcţionează pe bază de sarcină electrică şi, în prezent, nu există smartphone care să nu vină dotat cu aşa ceva.

Magazinul de aplicaţii (App Store) este un alt produs generat de iPhone şi care a devenit necesar pentru orice platformă. Acum, discuţia se poartă, înainte de lansarea unui smartphone, dacă are sau nu aplicaţiile necesare. Nici App Store şi Play Store de la Google, cea dintâi având un uşor avans. 

Butoanele „Home“ şi „Power“ sunt alte două elemente introduse de primul iPhone şi prezente apoi pe modelele competitoare. Samsung şi LG au ales să mute butonul de pornire pe lateral, dar nu a fost îndepărtat. Platforma Android foloseşte un buton de „Home“, acompaniat de unul pentru meniu, iar următorul trend este renunţarea la butoane complet. Într-un fel şi Android 4.0 a făcut acest lucru, dar doar le-a făcut virtuale. Blackberry şi Sailfish sunt sistemele de operare care propun o interfaţă integral controlată prin gesturi, iar un antemergător a fost MeeGo. 

Mai mult, Apple a avut inspiraţia de a introduce funcţia de screenshot (captură de ecran) în iOS, iar aceasta este activată prin apăsarea simultană a celor două butoane. Mai nou, conceptul a fost preluat şi de Microsoft în Windows Phone 8. 

Mufa de 3,5 mm pentru căşti a tronat pe iPod-uri şi pe primul iPhone. Până la acel moment, acel jack universal era opţional pentru producători, unii preferând portul propriu. Nici HTC Dream, primul telefon cu Android, nu a venit cu mufa de 3,5 mm. Acum, după cum se poate vedea, smartphone-urile au neapărat acest port, de la cele mai ieftine la liderii de piaţă.

Carcasa unibody nu s-a născut pe laptopurile Apple, ci odată cu primul iPhone. Nu era dintr-o singura bucată, dar conceptul de a închide complet aparatul, fără acces la baterie, a fost implementat. În vremuri mai recente, HTC a ales să folosească aluminiul sculptat pentru carcasa modelelor Radar sau One S. Nokia a ales calea policarbonatului pentru seria Lumia, iar Apple a trecut la aluminiu odată cu iPhone 5.

Şi, în final, un lucru care nu are nicio legătură cu telefonul: cutia. Înainte de primul iPhone, producătorii parcă erau într-o cursă de „cine livrează cel mai mic telefon în cea mai mare cutie“. Compania americană a venit cu o cutie mică, cu puţine accesorii (cablu de date, căşti şi încărcător de priză) şi spaţiul a fost folosit din plin. Mai mult, Apple a renunţat şi la manualele de instrucţiuni stufoase, preferând exemplificarea funcţiilor de bază în câteva desene şi cuvinte.

Bilanţ la 6 ani

După cum se ştie, Steve Jobs a murit. Omul care a crezut cel mai mult în iPad şi iPhone nu mai este de peste un an, dar produsele sale şi-au continuat evoluţia. Tim Cook şi Phil Schiller, actualii lideri de la Cupertino, alături de Jon Ive, au prezentat în septembrie 2012 iPhone 5. Utilizatorii nu au fost impresionaţi, dar tot a înregistrat vânzări de 5 milioane de unităţi în primul weekend.

Este iPhone cel mai bun telefon? Asta e greu de spus şi fiecare utilizator trebuie să stabilească acest lucru în funcţie de necesităţile sale. A schimbat piaţa? Da, radical şi continuă să facă acest lucru. Termenul „iPhone“ este cel mai cunoscut nume de smartphone şi, conform directorului de marketing al Apple Phil Schiller, telefonul nici nu are nevoie de prea multă publicitate pentru a fi promovat, cumpărătorii fac asta gratuit.

În 2007, Steve Balmer de la Microsoft era ironic la adresa telefonului Apple. Preţul de 500 de dolari i se părea prea mare şi nu-i vedea pe oameni dispuşi să investească în acest gadget. Şase ani mai târziu se pare că nu a avut dreptate, iar platforma pe care o are în grijă, Windows Phone, încă îşi caută drumul către succes.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite