UiPath primeşte cea mai mare finanţare la care un startup românesc de tehnologie a avut acces până acum: 30 milioane dolari

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Dines, co-fondator UIPath
Daniel Dines, co-fondator UIPath

Compania românească specializată în automatizare software, UiPath (cu sediul în Bucureşti), tocmai a primit o finanţare de 30 milioane dolari de la binecunoscuta firmă americană de venture capital Accel Partners.

UiPath a fost înfiinţată în 2006 de Daniel Dines (CEO) şi Marius Tircă (CTO) la Bucureşti. La început, UIPath a fost ca oricare altă companie de outsourcing, dar care acelaşi timp încerca să se specializeze în automatizare software dezvoltând librării de automatizare pentru alţi dezvoltatori din lume.

După o perioadă, cererea de automatizări a început să crească (aşa numitele „Robotic Process Automation” - soluţie software de automatizare a proceselor repetitive), iar UiPath a început să dezvolte un produs propriu în 2012, ieşind pe piaţă cu el în 2013 şi pe care l-au vândut şi îl vând diferiţilor clienţi, mai ales externi.

  

Clienţii UiPath sunt firme de tipul BPOs (Business process outsourcing), SSC (Shared service centers) şi alte companii mari care vor să automatizeze diverse procese pentru a uşura activitatea angajaţilor şi a creşte eficienţa şi productivitatea.
 

Adresându-se clienţilor tip corporaţie, software-ul lor de automatizare nu este tocmai ieftin, pornind de la un minim de 50.000 euro şi ajungând până la un milion de euro (modelul de vânzare ales este cel de tip abonament). 

  

Ce face software-ul produs de UiPath, mai pe scurt? Practic, înlocuieşte factorul uman din procesele repetitive. 

Munca este pentru roboţi”, se spune şi probabil că în viitorul mai mult sau mai puţin îndepărtat această zicală se va dovedi adevărată. În cazul de faţă, deocamdată, doar munca repetitivă a devenit eligibilă în a fi preluată de roboţi, roboţii software (a nu se confunda cu cei hardware) produşi de UiPath.
 

Practic, roboţii software UiPath sunt programaţi să preia munca de tipul copy-paste a angajaţilor, eliberându-i de sarcinile tranzacţional repetitive care îi solicită inutil. 

uipath-overview-robots

În următorii 4-5 ani, UiPath prevede a avea în jur de 100 milioane dolari venituri. Deocamdată, în anul 2016 compania a avut venituri în jur de 6 milioane dolari, iar în 2015 de 1.2 milioane dolari. În acelaşi timp, UiPath are şi o creştere impresionantă, de 100%-400% pe an, ceea ce aduce obiectivul de 100 milioane în venituri mai aproape de îndeplinire.
 

Datorită acestor creşteri, UiPath şi-a deschis sedii în Statele Unite (New York), UK (Londra), Japonia (Tokyo), Singapore, India (Bengaluru), în Bucureşti având o echipă de 100 de angajaţi. 

UiPath a primit finanţare până acum (cu participarea Seedcamp, Earlybird and CredoVentures), dar suma totală a fost în jurul a 1.5 milioane dolari. Reuşind să atragă investiţia de 30 milioane dolari de la o firmă de venture capital cum e Accel Partners, viitorul pentru UIPath nu poate să fie decât foarte promiţător. 

  

UiPath se va folosi de acest fond de sprijin pentru a angaja cei mai buni ingineri software şi oameni de business, propunându-şi să dubleze efortul de dezvoltare a caracteristicilor cognitive de tip uman în tehnologia produsului său „enterprise”.

uipath-website

Cu două versiuni majore lansate anual, produsul UiPath are în spate o echipă de programatori români de cea mai bună pregătire, tineri acordaţi la inovaţie care modelează în planul de dezvoltare al tehnologiei UiPath proprietăţi emergente din sfera „machine learning” şi inteligenţă artificială. 

  

Pentru următorii doi ani, 2017 şi 2018, analiştii industriei prevăd o creştere de 90% CAGR a pieţei RPA (Robotic Process Automation) globale. Cele mai importante organizaţii ale lumii, din industrii mari precum cea financiară, de asigurări, industria de sănătate, telecom, guvernamentală, se pregătesc deja pentru adopţie accelerată. 


În 2017, compania a fost nominalizată în categoria leaderilor din RPA de către trei mari agenţii independente: Everest Group, Forrester şi HfS Research. 

  

Potrivit datelor de până acum, nici un startup românesc nu a reuşit să atragă o investiţie mai mare de 10 milioane într-o singură rundă. Cele mai mari investiţii a unor startup-uri din ţară au fost cele primite de Elefant.ro (5.5 milioane euro), Bitdefender.ro (6.4 milioane euro), Vola.ro (5 milioane euro), Gecad (pentru Axigen, 5 milioane euro), FashionUp.ro (1.3 milioane euro), şi altele mai mici. 

  

Date mai multe despre finanţările startup-urilor din tehnologie româneşti pot fi văzute pe Dealroom.co (firmă de date şi analiză a scenei de tehnologie europeană).

De asemenea, alte detalii despre finanţări mai pot fi aflate şi în acest articol scris de Bogdan Florin Ceobanu  „The startup scene in Romania: €11.3m raised & €72m in exits, in 2016 alone”.

Atunci când creezi tehnologie, tu eşti viitorul”, cred Daniel Dines şi Marius Tîrcă, cofondatorii UiPath.  


Având în vedere viteza la care se produc transformările din tehnologie care afectează o gamă  largă de domenii şi industrii, inclusiv viaţa noastră de zi cu zi, putem spune  că UiPath contribuie din plin la acest viitor.

Accel Partners este o foarte cunoscută firmă de venture capital americană cu sediul în Silicon Valley, dar cu prezenţă şi în Europa (Londra). În portofoliul lor există nume mari din domeniul tehnologiei ca Facebook, Dropbox, Slack, Jet, Atlassian, Spotify şi multe altele. 

accel-partners-uipath

  

Mai jos aveţi o introducere a obiectului de activitate a UiPath:
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite