Regele pirateriei globale, în război cu vicepreşedintele american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kim Dotcom, fondatorul platformei MegaUpload, a precizat că o sursă de încredere l-a informat asupra faptului că Joe Biden, vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, a ordonat închiderea site-ului în ianuarie 2012.  

”Știu dintr-o sursă de încredere că Joe Biden, cel mai bun prieten al senatorului și șeful Motion Picture Association of America (MPAA), Chris Dodd, a fost cel care a ordonat avocatului său, care în prezent ocupă funcția de procuror, Neil MacBride, să închidă platforma Mega”, a declarat Kim Dotcom pe blogul Torrentfreak.

Motion Picture Association of America (MPAA) este o asociație de comerț construită de cei șase giganți ai studiourilor hollywoodiene- alt Disney, Sony Pictures Entertainment, Paramount, 20th Century Fox, Universal și Warner Bros. Ceea ce urmăreau consta în controlarea infracțiunii privind legea dreptului de autor, care i-a costat enorm. MPAA urmăreşte site-urile de partajare de fişiere de tipul peer-to-peer, ca de asemenea şi serviciile de găzduire ca MegaUpload.

MacBride, procurorul Statelor Unite ale Americii în partea de est a Virginiei, este principalul acuzator în cazul împotriva lui Dotcom și a asociaților săi.


Din spatele cazului


Fondatorul platformei susține că oficialii de la Casa Albă au discutat cazul MegaUpload cu șefii principalelor studiouri.

”După ce am primit o informare din interior, am urmărit cu atenție tabelele cu vizitatorii Casei Albe, organizate în urma întâlnirilor lui Chris Dodd cu președinții studiourilor de film, cu Joe Biden și președintele Obama”, a susținut Dotcom. ”Este interesant că un om de talia lui Mike Ellis de la MPA Asia, un expert în extrădare și un administrator în formare în cadrul poliției din Hong Kong, a participat și el la întâlnirea cu Dodd, alături de toți șefii de studiouri și de Joe Biden. Tot Mike Ellis a fost cel care s-a întâlnit și cu Ministrul de Justiție, Simon Power, din Noua Zeelandă”.

Aceste liste de vizită sunt disponibile publicului pe site-ul Casei Albe. Tabelul mai conține și următoarele personalități: Barry Meyer, președintele Warner Bros., Brad Grey, președintele Paramount Pictures, Jeff Blake, vice-președintele Sony Pictures Entertainment.
Relaţia apropiată dintre Biden şi şeful MPAA, fostul coleg, senatorul Chris Dodd, şi atitudinea înverşunată îndreptată împotriva pirateriei au jucat un rol în implicarea în cazul MegaUpload. Se ştie că MPAA a cheltuit $400,000 pentru grupurile de persoane influente din departamentele de guvernare, printre care şi Biroul Vicepreşedintelui, care a declarat în 2010 că “Pirateria este furt”


Acuzele și acțiunile


Kim Dotcom şi cei cinci asociaţi au fost arestaţi în ianuarie de poliţia din Noua Zeelandă, acuzaţi de Statele Unite ale Americii de incălcarea dreptului de autor. MegaUpload a fost închis, autorităţile au percheziţionat birourile şi vila lui Dotcom, confiscând hard disk-urile ca probă în proces.

Site-ul megaupload.com funcţiona ca un „seif" online, unde utilizatorii îşi stocau fişierele electronice de dimensiuni mari şi le trimiteau prietenilor. Acest lucru a degenerat într-o modalitate de a „depozita" filme, muzică şi cărţi piratate pe serverele din Hong Kong. Spre deosebire de platformele de tip torrent, Megaupload avea susţinerea unor celebrităţi cu care Dotcom a intrat în contact: Alicia Keys, Kanye West sau Kim Kardashian, care erau fani ai platformei bărbatului originar din Germania.

Potrivit anchetatorilor, deţinătorii drepturilor de autor au înregistrat pierderi de 322 de milioane de dolari (250 de milioane de euro) din cauza site-ului, iar Kim Dotcom şi echipa sa au câştigat 113 milioane de dolari (87 de milioane de euro) din publicitate şi conturi „premium" (care permiteau descărcări mai rapide).

Venitul personal al fondatorului a fost de 32 de milioane de euro în 2010. Suma venea din site-urile „Mega", dar şi din platforma partypoker.com, unul dintre cele mai mari site-uri de jocuri de noroc online din lume. Gruparea de hackeri Anonymous a reacţionat în urma acţiunilor poliţiei neozeelandeze şi a atacat şi blocat site-ul companiei Universal Music şi pe cel al Departamentului de Justiţie din SUA.

Deşi acuzarea a stabilit un acord cu apărarea din Noua Zeelandă ca probele să rămână în ţară, totuşi SUA au făcut copii probelor pentru a demonstra că Dotcom şi asociaţii au obţinut beneficii personale şi materiale din piraterie.

Săptămâna trecută, acuzarea a primit o lovitură puternică din partea Curţii Supreme din Noua Zeelandă. Acesta a stabilit ilegalitatea acţiunilor americanilor privind percheziţia casei lui Kim Dotcom.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite