O hartă interactivă îţi arată câmpul de luptă al războiului cibernetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa unui atac informatic este reprezentată ca un punct roz FOTO captură "Adevărul"
Sursa unui atac informatic este reprezentată ca un punct roz FOTO captură "Adevărul"

Planeta se află în mijlocul unui război cibernetic. Atacurile informatice nu mai vin numai din camerele întunecate ale hackerilor, ci şi din clădirile guvernamentale. Internauţii pot observa aceste atacuri în timp ce se întâmplă.

Operatorul Deutsche Telekom a dezvoltat un site care le permite utilizatorilo să monitorizeze, în timp real, ciberatacurile. Pe pagina sicherheitstacho.eu pot fi observate ţările de origine ale atacurilor cibernetice. 

Site-ul oferă şi o listă cu ţările cele mai “agresive”. Pe primul loc se situează Rusia cu aproape 2,5 milioane de atacuri în ultima lună, urmată de Taiwan şi Germania. România este pe locul şapte în topul ţărilor din care provin atacurile informatice.

Cele mai frecvente atacuri sunt asupra protocoalelor “server message block” (SMB) ce permit accesul partajat la fişiere, porturi, imprimante şi alte aspecte privind comunicarea între nodurile unei reţele. Site-ul a descoperit peste 27 de milioane de astfel atacuri în ultima lună.

Sistemul nu este, totuşi, foarte precis. Site-ul Sicherheistacho se foloseşte de o reţea de capcane, denumite “honeypots”. Aceste sisteme identifică hackerii şi le monitorizează constant acţiunile. Partea proastă este că aceste “honeypots”, care sunt în număr de 97, nu acţionează decât pe teritoriile pe care sunt instalate.

Ideea germanilor nu este una nouă. Anul trecut a fost lansat site-ul honeynet.org. Organizaţia non-profit din spatele acestuia foloseşte sistem ca şi Detusche Telekom, însă poziţionarea “honeypot”-urilor este diferită. Totuşi, site-ul Honeynet nu afişează informaţii suplimentare în legătură cu atacurile. 

honeymap foto captura adevarul
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite