Studiu prezentat de Samsung: televizorul are un impact pozitiv asupra societăţii
0Un studiu online realizat de agenţie independentă de cercetare de piaţă, Foresight Factory, între lunile aprilie şi mai 2019, pe 8.000 de adulţi din 8 ţări europene (Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Spania, Suedia, Olanda şi Polonia) a fost prezentat de Samsung la IFA Berlin 2019.
Stiudiul arată că 57% dintre europenii chestionaţi spun că au vizionat un program TV care le-a schimbat în mod activ opinia cu privire la problemele societăţii, inclusiv cele legate de schimbările climatice, nivelul scăzut de trai, egalitatea economică şi discriminarea. Spre exemplu, documentarul „Planeta Albastră” realizat de BBC, a motivat 83% de respondenţi să ia măsuri, astfel încât să reducă utilizarea plasticului de unică folosinţă.
Interesul pentru conţinut despre problemele de actualitate este extrem de ridicat, două treimi dintre europeni exprimându-şi interesul pentru programele TV ancorate în actualitate. Programul informativ, pe orice tip de subiect, rezonează din ce în ce mai mult cu utilizatorii, 56% considerând documentarul ca fiind genul de conţinut care a înregistrat cele mai multe îmbunătăţiri. Mai mult decât atât, într-o perioadă în care sintagma „fake news” apare la ordinea zilei, valoarea ştirilor TV este esenţială, aproape trei sferturi (74%) dintre europeni considerând televiziunea drept una dintre cele mai de încredere surse de ştiri.

Publicul evoluează odată cu ceea ce vizionează pe ecran. Conform studiului, 73% dintre europeni susţin că televiziunea le-a îmbunătăţit stilul de viaţă – fie că doresc să înveţe o limbă nouă, să încerce un sport nou sau să fie voluntari. În acelaşi timp, un sfert dintre respondenţi doresc să călătorească în destinaţii noi, văzute la televizor, pe care nu le-ar fi considerat atractive iniţial. 38% spun că au fost încurajaţi să încerce reţete noi din culturi diferite. Rata aceasta creşte până la 41% în rândul utilizatorilor de televizoare inteligente, ceea ce sugerează că televizoarele cu acces la internet îmbunătăţesc cu adevarat experienţa de vizionare.

În timp ce televiziunea încurajează telespectatorii să-şi depăşească limitele şi să încerce lucruri noi, aceasta are şi o influenţă importantă atunci când vine vorba de relaxare. Un sfert dintre utilizatori consideră că vizionarea unor programe TV contribuie la bunăstarea lor mentală generală, în timp ce o treime afirmă că este principala modalitate de relaxare.
Studiul indică, de asemenea, că televiziunea rămâne în continuare o experienţă socială, jumătate dintre utilizatori considerând timpul petrecut la televizor ca timp de calitate alături de familie. De fapt, mai mult de o treime (34%) dintre europeni consideră că televizorul a creat unele dintre cele mai puternice amintiri alături de alte persoane, în special momentele cheie legate de sport sau de ştiri, acest lucru amplificând rolul televiziunii ca platformă pentru experienţe pozitive împărtăşite.
Alte concluzii ale studiului :
- creşterea reprezentativităţii la TV; 44% dintre europeni consideră că reprezentarea rasială şi etnică la TV s-a îmbunătăţit considerabil în ultimii 5 ani.
- televizorul ne lărgeşte orizonturile culturale; odată cu vizionarea a tot mai multe televiziuni străine, peste 40% dintre europeni spun că televizorul ajută la lărgirea orizonturilor lor.
- televizorul ofera momente de socializare; un sfert dintre europeni socializează în jurul televizorului cel puţin o dată pe lună.