REVIEW Maguay OfficePower EX - Românii oferă un sistem desktop business bazat pe Intel Haswell
0Românii de la Maguay sunt cunoscuţi pe piaţa din România drept principalul producător autohton de servere. Compania există de 21 de ani şi nu produce numai servere, ci şi sisteme desktop, laptopuri şi ultrabook-uri. Cea mai nouă generaţie de computere Maguay vine echipată cu procesoarele Intel Haswell şi am testat, timp de o săptămână o astfel de configuraţie.
Maguay a lansat o gamă întreagă de sisteme bazate pe cea mai nouă generaţie de procesoare Intel. Astfel, românii au la vânzare un computer pentru gaming, unul pentru multimedia şi unul pentru birou. Eu l-am testat pe cel din urmă, denumit Office PowerEX.
Hardware
Înainte de a vă povesti experienţa mea cu Office PowerEx, trebuie să enumăr caracteristicile tehnice ale sistemului. Procesorul este unul Intel Core i7-4770, cu patru nuclee, ce funcţionează la viteza de 3,4 Ghz. Procesarea video se face cu ajutorul plăcii video integrate Intel HD 4600, care ia 1,7GB RAM din memoria sistemului pentru a îndeplini această sarcină. Memoria este de 8GB DDR3 (2x4GB), la frecvenţă de 1600 Mhz, iar spaţiul de stocare este asigurat de un SSD Intel, cu viteze de 500 MB/s pentru citire şi 450 MB/s pentru scriere, cu o capacitate de 180 de GB. Sunetul este asigurat de o placă audio cu şase canale Intel HD Audio.
La capitolul conectivitate, Office PowerEX dispune de patru porturi USB 3.0 (în spate) şi patru porturi USB 2.0 (două în faţă, două în spate), un port HDMI, un port combo PS2 (pentru conectarea mouşilor şi tastaturilor mai vechi) şi un port pentru conectarea cablului de reţea. Opţional se poate cere şi instalarea unei plăci WiFi. Sistemul este dotat şi cu un DVD Writer.
Performanţă
Sistemul Office PowerEX de la Maguay a fost primul PC bazat pe noua gamă de procesoare Intel Haswell pe care am avut ocazia să-l testez. Am fost uimit de performanţa oferită de procesorul Intel Core I7-4770, în combinaţie cu spaţiul de stocare SSD şi memoria RAM generoasă. Am folosit computerul pentru browsing, multimedia, muncă şi gaming.
Design
Din păcate, nu pot spune foarte multe lucruri legate de design-ul sistemului. Acesta este înglobat într-o carcasă cu aspect clasic, cu partea din faţă din plastic negru. Carcasa este mare. iar sistemul cântăreşte destul de mult. Dacă ar fi să-l compar cu PC-ul HP folosit de mine la birou aş spune că sistemele desktop nu s-au schimbat aproape deloc în ultimii trei ani, în ceea ce priveşte aspectul.
Sistemul Office PowerEX m-a dezamăgit din acest punct de vedere. Unitatea poate fi poziţionată orizontal, dar şi vertical, cu ajutorul unor picioruşe speciale ce se montează la bază pentru a oferi mai multă stabilitate. Totuşi, trebuie să ţin cont de faptul că este un computer menit să stea birou şi să îşi facă treaba, nu să arate neapărat bine.
Prima impresie şi folosire de bază
Maguay Office PowerEX porneşte în maximum cinci secunde de la apăsarea butonului de pornire. Trecerea dintre modul desktop şi ecranul de Start (PC-ul a venit cu sistemul de operare Windows 8 preinstalat) se face fără cusur.
Deschiderea şi închiderea aplicaţiilor sau a programelor se realizează într-o fracţiune de secundă şi oricât de multe programe ar rula simultan, sistemul nu dă semne de oboseală.
Browsingul este o experienţă foarte plăcută şi timpul de încărcare a paginilor este foarte scurt. Am avut şi 15 tab-uri diferite deschise în Google Chrome şi totul a funcţionat excelent, fără întârzieri.

Munca de birou
Maguay Office PowerEX este un sistem business, aşa că am vrut să văd cum îndeplineşte sarcinile de birou. Suita Office nu a pus niciun fel de problemă computerului şi am lucrat în paralel în Word şi în Power Point, având şi browserul Chrome deschis pe fundal.
Am făcut şi editare foto pe acest PC. Ultima versiune a Adobe Photoshop rulează ireproşabil, chiar şi la formate de imagine foarte mari. Nu a existat niciun fel de întârziere în executarea comenzilor nici atunci când am lucrat cu imagini de dimensiune A3. În tot acest timp, browserul era deschis.
Ştiu că nu este o unealtă folosită de profesionişti, însă şi programul de editare video Windows Movie Maker rulează excelent şi timpul de exportare a unui fişier este foarte mic.
Multimedia
Nu m-am putut rezuma numai munca plictisitoare de birou, aşa că m-am decis să testez şi capacităţile multimedia ale sistemului. Filmele în format full HD rulează instant şi fără probleme. iar placa audio Intel HD conectată la un sistem audio 5.1 scoate sunetul foarte bine.
Bonus: gaming
Am auzit atât de multe despre performanţa oferită de noile plăci video integrate de la Intel încât nu am putut rezista să nu încerc să rulez un joc. Cu Office PowerEX, pauzele de muncă devin mai distractive, iar Solitaire-ul nu mai este activitatea principală a angajaţilor plictisiţi.
Am instalat Bioshock: Infinite, un shooter ce consumă destul de multe resurse şi are cerinţe destul de mari. Am dat toate setările la maximum şi am început jocul. A rulat excelent, fără niciun fel de întârziere. Am pierdut o oră cu pretextul că trebuie să testez sistemul.

Preţ şi disponibilitate
Configuraţia testată de mine poate fi achiziţionată la preţul de aproximativ 920 de dolari, însă cei care vor să scoată mai puţini bani din buzunar pot opta pentru o versiune cu proces mai slab (un Intel Core i5), 4GB RAM şi HDD în loc de SSD. Totuşi, pentru o experienţă similară, recomand folosirea unui mediu de stocare de tip SSD, fiindcă acesta reduce considerabil timpii de încărcare şi îmbunătăţeşte performanţa sistemului.
Plusuri
Performanţă foarte bună
Preţ bun pentru o astfel de configuraţie
Conectivitate sporită
Minusuri
Designul demodat al carcasei
Zgomotul făcut de cooler este destul de mare
L-am cumpăra?
Office PowerEX este unul dintre cele mai puternice gadgeturi pe care am avut ocazia să le testez. Procesorul Intel Haswell Core i7 funcţionează ireproşabil în combinaţie cu un SSD şi faptul că am putut folosi PC-ul pentru gaming fără un procesor grafic dedicat spune multe despre noua generaţie de plăci video integrate de la Intel. Mi-aş cumpăra acest PC, dar nu pentru birou, pentru că aş simţi că irosesc atât de multă putere pe suita Office.
Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook
Descoperă şi alte review-uri pe care le-am publicat:
REVIEW Allview Viva Q8 - un fel de iPad mini, dar nu chiar. 8 inci pentru 800 de lei
REVIEW Acer Aspire V3 772G - un laptop pentru birou, editare foto-video şi gaming mediu