Munca în IT: piaţa de oursourcing din România creşte cu 20% în fiecare an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Outsourcing în IT presupune externalizarea unor servicii, de la call center la programare. România, din nefericire, este o piaţă mai mare de outsourcing decât de creare. Un studiu oferă şi cifre.

Peste 60.000 de angajaţi lucrează în outsourcing în România, o piaţă estimată la 1,2 miliarde de euro în 2015 şi e posibil să ajungă la 1,5 miliarde în 2016. Valoarea acesteia creşte cu cel puţin 20% în fiecare an, dar salariile rămân în continuare la un nivel scăzut, mult sub media europeană, conform unui studiu realizat de Smartree, companie specializată pe piaţa de externalizare a proceselor de HR (human resources – n.r.).

Piaţa locală de outsourcing este reprezentată de birourile Shared Service Centers (SSC), care acoperă activităţile de externalizare a diverselor procese de afaceri, precum contabilitate, logistică şi achiziţii, HR, IT, marketing online şi call center.

Majoritatea acestor centre livrează proiecte pentru companii multinaţionale, care au găsit în România una dintre cele mai atractive pieţe pe plan global la acest capitol. În topul oraşelor în care sunt înfiinţate cele mai multe SSC, Bucureştiul încă rămâne cel mai ofertant ca forţă de muncă pentru companiile multinaţionale care au pătruns în România, următoarele locuri fiind deţinute de Cluj, Timişoara, Braşov şi Iaşi.

Ce înseamnă industria IT în România în cazul locurilor de muncă şi recrutărilor 

Piaţa de outsourcing atrage bani, dar nu şi inovaţie

Piaţa de outsourcing are două mari probleme: nu produce (software sau hardware), lipsind şi inovaţia, şi poate fi mereu schimbată pe una mai ieftină. Acum, India şi China sunt două ţări populare, mai ales prima. Deficienţele României la acest capitol au fost remarcate şi de Florin Talpeş, fondatorul Bitdefender, în conferinţa de presă de lansare a proiectului GovITHub.

„Există o experienţă fabuloasă (în IT - n.r.), dar puţină a fost folosită într-o eGuvernare. Expertiza există, e masivă, mai trebuie folosită. Acum, dacă ne uităm la structura industriei de software, vom constata că e o industriei dominată de centre de cercetare şi dezvoltare ale multinaţionalelor, iar restul sunt centre de outsourcing. Când e vorba de creare - aici vorbim de inovaţie, antreprenori care ies în afară cu soluţiile, iar acolo felia e extrem de mică din întreg. Comparativ cu alte ţări e incredibil de mică; în multe altele sunt pe dos procentele“, a adăugat Talpeş. Exemplul pe care l-a oferit a fost Israel, care a dat companii vândute pe miliarde de dolari. În Europa, avem exemplul Estoniei.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite