FOTO Şi roboţeii vor fi Intel Inside. Galileo este prima placă Arduino construită pe arhitectura Intel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
YesYesBot a fost creat cu ajutorul unei plăci Intel Galileo FOTO Octavian Palade/Adevărul
YesYesBot a fost creat cu ajutorul unei plăci Intel Galileo FOTO Octavian Palade/Adevărul

Brian Krzanich, CEO al Intel Corporation, a anunţat coloborarea cu Arduino LLC, o importantă platformă hardware open source pentru comunitatea educaţională şi a dezvoltatorilor. Krzanich a prezentat Intel Galileo, prima dintr-o gamă de plăci de dezvoltare Arduino, bazate pe arhitectura Intel.

Anunţul a fost făcut în cadrul Maker Faire, cel mai mare eveniment dedicat inovaţiei, creativităţii şi antreprenoriatului.

Kiturile de dezvoltare şi interfeţele software ale Arduino îi ajută pe artişti, designeri şi utilizatorii de rând care nu au pregătire tehnică, să creeze obiecte şi ecosisteme. Cu ajutorul plăcii de dezvoltare Galileo, Intel şi comunitatea Arduino vor lucra îndeaproape pentru proiecte viitoare care să ofere performanţă, scalabilitate şi posibilităţile tehnologiei Intel pentru comunitatea de dezvoltatori aflată în creştere.

Parte a acestui efort, Krzanich a anunţat o donaţie de 50.000 de plăci Intel Galileo către 1.000 de universităţi din lume în următoarele 18 luni.

“De-a lungul eforturilor noastre în educaţie, am înţeles că modul de învăţare practic inspiră interesul pentru ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică”, a declarat Krzanich. “Timp de mulţi ani am fost dezvoltator şi sunt pasionat de posibilităţile oferite de tehnologie şi de ceea ce poate fi creat cu ajutorul ei. Dorim o colaborare productivă cu Arduino şi să oferim acestei comunităţi produse Intel nemaiîntâlnite pentru depăşirea limitelor imaginaţiei”.

intel galileo foto octavian palade

În prezent, Intel colaborează cu 17 universităţi de pe 6 continente pentru dezvoltatea unui curriculum bazat pe plăcile Intel Galileo. Scopul acestei iniţiative în domeniul educaţiei este de a pune la dispoziţie tehnologia Intel pentru cât mai mulţi profesori şi studenţi. Compania intenţionează să încheie parteneriate şi cu alte universităţi în următoarele luni.

“Suntem încântaţi să lucrăm cu Intel şi să folosim tehnologia Intel pentru prima dată pentru plăcile noastre de dezvoltare”, a declarat Massimo Banzi, fondator al comunităţii Arduino. “Privesc spre viitor în privinţa colaborării noastre şi sunt de părere că munca noastră va duce la crearea unor produse extraordinare care vor ajuta la dezvoltarea de inovaţii”, a adăugat el.

“Acordul dintre Intel şi Universitatea Sapienza din Rome va oferi Intel accesul la centrul de dezvoltare a celei mai mari universităţi din Europa şi ne va oferi posibilitatea unui transfer de know-how prin lucrul cu industria tehnologică”, a declarat Stephen Trueman, director al Sapienza Innovation Center.

intel galileo foto octavian palade

Cum pot fi utilizate plăcile Intel Galileo

Intel Galileo este prima dintr-o serie de plăci de dezvoltare Arduino, bazate pe arhitectura Intel şi este construită pentru comunitatea de dezvoltatori şi educaţie. Platforma este uşor de folosit pentru de cei care vor să ducă designul către alte nivele.

Intel Galileo combină performanţa tehnologiei Intel cu uşurinţa utilizării platformei dezvoltare software Arduino. Plăcile de dezvoltare folosesc sistemul de operare open source Linux cu aplicaţiile software Arduino, permiţând scalabilitate şi refolosirea software-ului existent, numite “schiţe”. Intel Galileo poate fi instalat pe Mac OS, Microsoft Window* şi Linux. Placa este construită astfel încât să fie compatibilă cu ecosistemul Arduino.

Intel Galileo foloseşte SoC-ul Intel® Quark X1000, primul produs din gama Intel Quark, cu consum redus de energie. Tehnologia Intel Quark va duce arhitectura Intel către domenii care cresc rapid – de la Internet la dispozitive purtabile în viitor. Proiectat în Irlanda, SoC-ul Quark X1000 pe 32-biţi, single core, single-thread, operează la viteze de 400MHz.

Pentru extinderea utilizării şi capabilităţilor dincolo de ecosistemul Arduino, plăcile Intel sunt dotate cu interfeţe standard I/O, inclusiv ACPI, PCI Express, 10/100Mb Ethernet, SD, USB 2.0, porturi EHCI/OHCI USB şi RS-232. Intel Galileo aduce beneficiile Arduino IDE cu dezvoltarea software la scară largă şi capabilităţile avansate ale Linux, susţinut de un lanţ de instrumente standard.  

Per total, placa de dezvoltare Intel Galileo este un instrument util pentru construirea unor designuri interactive simple, precum display-uri LED pentru a dezvolta proiecte complexe, de la aplicaţii pentru acasă la roboţi controlaţi cu ajutorul smartphone-ului. 

Pe scena Maker Fair au fost prezentaţi doi roboţei cu ”suflet” Intel. Cel mare se numeşte YesYesBot şi s-a plimbat pe scenă aruncând bomboane, iar cel mic se numeşte Darwin.

intel galileo foto octavian palade

Intel Galileo va fi disponibil de la sfârşitul lunii noiembrie, însă preţul nu a fost anunţat.

Despre Arduino

Arduino a fost lansat în 2005 pentru a simplifica procesul de creare de prototipuri electronice. Acestea le permit persoanelor cu puţină sau fără pregătire tehnică să construiască produse interactive. Ecosistemul Arduino este o combinaţie de trei elemente diferite, inclusiv o placă electronica, ce facilitează programarea unui microcontroler, o aplicaţie software gratuită folosită pentru a programa o placă şi o comunitate. Zilnic pe www.arduino.cc mii de persoane se conectează cu alţi utilizatori, cer ajutor şi contribuie la proiect.

Intel: Educaţia şi comunitatea dezvoltatorilor

Intel susţine dezvoltatorii pentru a încuraja inovaţia, indiferent dacă are loc într-o clasă, laborator, garaj sau acasă.

Compania este fondatoarea Maker Education Initiative împreună cu Maker Media*, Pixar* şi Cognizant. Intel este iniţiatoare a Start Making!, care doreşte să mărească încrederea şi entuziasmul în rândul copiilor pentru educaţie STEM. De-a lungul programului, Intel introduce activităţi de învăţare practică, care pot fi replicate acasă şi în clase folosind kit-uri electronice şi instrumente software.

În ultimii zece ani, Intel a investit peste 1 miliard de dolari în educaţia preuniversitară şi cea superioară în peste 60 de ţări pentru a oferi instrumente şi resurse necesare pentru învăţământul secolului 21 în fiecare clasă.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite