Cum arată poliţiştii viitorului şi noua tehnologie pentru siguranţa publică: de la staţiile Tetra la telefoanele cu recunoaştere biometrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La standurile târgului de Comunicaţii Critice din Berlin, zeci de staţii, telefoane cu aspecte diferite de cele cu care ne-am obişnuit, plasme, drone, camere video şi alte aparate sunt atent expuse şi gata în orice moment pentru demonstraţii. Ce să demonstreze? Cât de mult a evoluat tehnologia şi cât de aproape suntem de ceea ce a fost tema conferinţei din acest an: noua generaţie în domeniul siguranţei publice

La marginea Berlinului, la centrul expoziţional Messe care se întinde astăzi pe o suprafaţă de 18 hectare, zeci de organizaţii s-au întâlnit între 15 şi 18 mai la târgul “Critical Communications World 2018” , aşa cum se întâmplă deja de 20 de ani. Obiectivul? Să prezinte lumii cele mai noi tehnologii dezvoltate în materie de siguranţă publică şi apărare naţională. De la clasicele staţii TETRA de comunicaţii radio, la telefoane mobile cu multiple funcţii de comunicare în situaţii de urgenţă şi recunoaştere biometrică, până la software pentru camere video de supraveghere care te găsesc în orice colţ al perimetrului asigurat după doar câteva setări, “noua generaţie” a tehnologiei ridică mai mult ca niciodată dilema “securitate versus dreptul la viaţă privată”.

“Există cu siguranţă această dilemă şi ştim cu toţii cât de importante sunt ambele aspecte într-o societate, atât securitatea cât şi drepturile oamenilor la viaţă privată, însă lucrurile acestea diferă foarte mult şi de la stat la stat. Legislaţia fiecărei ţări permite sau nu permite o serie de sisteme. Noi însă avem datoria de a produce şi de a dezvolta tehnologiile pentru a le oferi alternative şi soluţii eficiente. Ce aleg ei să facă mai departe, ţine stric de ei”, a explicat, pentru Adevărul, Michael Kaae, vicepreşedintele departamentului de vânzări în Europa de Nord, Europa de Est şi Rusia al Motorola Solutions.

6.4 miliarde de dolari au fost în 2017 vânzările Motorola Solutions în întreaga lume, fiind unul dintre principalii furnizori şi producători de tehnologie în domeniul siguranţei publice. Cu toate acestea, vânzările sunt departe de a fi echilibrate. Dacă în unele oraşe din Statele Unite există deja sisteme de supraveghere care aparţin noii generaţii tehnologice, iar în Londra peste 50% din poliţişti folosesc deja telefoane mobile cu funcţii de recunoaştere biometrică, în România principalul mijloc de comunicaţii în situaţii de urgenţă rămâne staţia TETRA.

România, cel mai mare sistem TETRA din Europa de Est

“România este una dintre ţările cu cele mai mari sisteme TETRA din Europa şi cu cel mai mare din Europa de Est. Sistemul TETRA reprezintă un sistem de comunicaţii radio, criptat, foarte robust şi proiectat să funcţioneze atunci când nimic altceva nu mai poate, în special în evenimente neplanificate, precum dezastrele naturale, atentatele teroriste sau alte evenimente nefericite. Când a explodat o bombă, orice mijloc de comunicare pică, sistemul TETRA nu. Are la bază doar comunicarea prin voce, spre deosebire de sisteme din noua generaţie în care poţi încărca inclusiv filmuleţe, imagini şi alte elemente ajutătoare. Dar ştii că îţi asigură comunicarea în momentul important”, a explicat Michael Kaae.

Maria Niţoiu, Managerul Regional Motorola Solutions pe România şi Moldova, a precizat că sistemul românesc de comunicaţii TETRA este folosit şi ca mijloc de referinţă pentru alte state, fiind unul cu o vastă acoperire şi implementat la nivelul mai multor instituţii cu rol de apărare.

“Pe piaţa din România tot ce are legătură cu securitatea naţională şi cu siguranţa şi ordinea publică foloseşte sisteme dezvoltate de noi. E un parteneriat care a început la începutul anilor 2000 şi a crescut organic de-a lungul timpului. În prezent, staţiile TETRA sunt folosite de Ministerul Apărării Naţionale (MAPN), de Ministerul Afacerilor şi Internelor (MAI), dar şi de toate subdiviziunile, poliţie de frontieră, jandarmerie şi chiar Serviciile de Telecomunicaţii Speciale (STS),” a adăugat Niţoiu.   

Potrivit aceleiaşi surse, România are peste 400 de turnuri de transmisie radio şi peste 100.000 de utilizatori, cea mai mare parte a investiţiei fiind a Guvernului. Este greu de estimat, însă, cine a plătit pentru ele şi cât, o mare parte din bani venind de la Uniunea Europeană.

“Nu putem comenta despre sumele investite în România pentru că nu ştim exact cât a plătit statul şi cât a fost ajutor. Poliţia de Frontieră de exemplu a construit un sistem de comunicaţii în trei judeţe, Iaşi, Vaslui şi Galaţi, cu fonduri de la Uniunea Europeană. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a lansat mai multe acorduri cadru pentru reînnoirea tuturor staţiilor radio. Toate acestea sunt realizate de regulă cu finanţare europeană. Cu MAPN, la fel, am câştigat în decembrie 2017 un contract, cu finanţare UE. În general, Guvernul face o estimare a necesităţilor, un acord cadru şi în funcţie de ce bugete dispune, investiţii de stat sau din alte surse, se plasează comanda iar noi livrăm”, a explicat Maria Niţoiu. 

Poliţiştii digitali sau poliţiştii viitorului apropiat

Până la tranziţia de la staţiile TETRA la sistemele LTE (Long-Term Evolution), un standard pentru comunicaţiile wireless de mare viteză pentru telefoane mobile, nu va mai dura mult. Marea Britanie este unul dintre statele în care acest sistem este deja în curs de implementare, fiind urmat cu entuziasm de Norvegia. Fruntaşi în această cursă sunt însă americanii, dar potrivit specialiştilor, trecerea de la un sistem la altul nu se poate face brusc.

“TETRA şi LTE vor continua să coexiste în următorii ani, dar e greu de apreciat cât înseamnă această perioadă. Putem vorbi de zece ani, putem vorbi de mai mult. Însă, fiind vorba de sisteme de securitate, nu e confortabil pentru nimeni să apese pe un buton şi să oprească total capacitatea de operare a unuia dintre sisteme. Până la urmă, în momente critice, siguranţa e cea mai importantă şi chiar dacă, în prezent, cu ajutorul LTE ne putem folosi de atât de multe elemente de comunicaţii, de Facebook, Twitter şi încărcare de imagini şi altele asemenea, e bine să ştim că dacă cumva acestea încetează să mai funcţioneze, avem o rezervă”, a declarat Michael Kaae.

Înconjuraţi de zeci de televizoare şi de aparatură ultra modernă, specialiştii prezenţi la târgul din Berlin ne-au arătat pe rând ce presupune noua generaţie a tehnologiei. Era poliţistului digital este cea în care camerele de supraveghere din centrele comerciale vor putea repera pe cineva adăugând uşor, într-o aplicaţie, câteva elemente descriptive. Cu cât sunt mai exacte, cu atât căutările vor dura mai puţin. A găsi o femeie blondă cu pantaloni albi şi cămaşă albastră cu model va fi, în scurt timp, la o distanţă de câteva click-uri. Tot traseul acesteia prin zona supravegheată video va fi construit cu exactitate, sistemul oferindu-ne totodată  nu doar orele, ci şi orice alt detaliu care ar scăpa ochiului uman. În acelaşi mod, dispariţia oricărui obiect de valoare din încăperile unui muzeu sau al oricărui alt loc supravegheat video, va fi semnalat cu rapiditate pe ecranele unui agent de securitate, în foarte scurt timp, fiind disponibil şi filmul acelui eveniment. Aplicaţiile construite pentru siguranţă publică sunt interactive şi proiectate pentru ca utilizatorii din afara instituţiilor de apărare ale statului să poată contribui rapid la soluţionarea unei probleme de siguranţă. O persoană care a căzut pe scările rulante în mall va putea prezenta cu exactitate casei de asigurări imaginile incidentului, dar şi încărca de pe aceeaşi platformă un video, documente PDF sau orice alt element util.

În cazul unei situaţii suspecte, poliţiştii londonezi îţi pot cere astăzi să te supui unei identificări biometrice. O aplicaţie pe telefoanele mobile speciale le scanează în cateva momente amprenta cetăţeanului şi le accesează baza de date extinsă a poliţiei. Practic, în numele securităţii şi la doar câteva click-uri distanţă, conceptul de “privat”  poate fi şters instant din expresia “viaţă privată”, pentru că noua generaţie tehnologică face ca toate filmele cândva considerate Science Fiction să devină acum realitate.

“Suntem în stare să implementăm sisteme de recunoaştere a feţei, precum cele de pe Facebook, să accesăm caziere în câteva secunde şi să găsim un obiect oricât de mic într-o mare mulţime? Absolut. Putem face asta începând de mâine”, a conchis Michael Kaane, unul dintre managerii Motorola Solutions.

Cu toate acestea, România este încă departe de generaţia noilor tehnologii. Odată cu găsirea finanţării şi cu stabilirea legislaţiei în domeniu, poliţiştii digitali ar putea fi, însă, poliţiştii viitorului apropiat mai repede decât ne-am fi aşteptat şi asta pentru că poliţiştii digitali există deja de azi. În realitatea noastră şi nu doar în cea virtuală.
 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite