Bijuteria de pe coroana DSLR a Nikon: modelul D4s, lansat oficial în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Nikon în România au strâns fotografi, jurnalişti şi bloggeri şi au oficializat venirea lui Nikon D4s în România. Este cel mai scump DSLR al companiei, este îmbunătăţit la anumite capitole şi costă aproape un sfert de milion de lei.

Fotografii, în general, fie ei amatori, fie profesionişti, sunt un grup interesant. Se dedică unei singure mărci, se împrietenesc apoi cu alţii ca ei, fani ai aceleiaşi mărci, şi discută despre tot şi toate din universul fotografiei. La evenimentul de lansare a Nikon D4s n-au lipsit oameni din nicio categorie, fie ei jurnalişti şi bloggeri, fie fotografi. Şi printre fanii Nikon s-au infiltrat şi câţiva cu mirrorless şi cu Canon, Samsung sau alte mărci.

Despre Nikon D4s numai de bine. În primul rând, preţul: costă 28.000 de lei, este disponibil la F64, dar fără obiectiv. Când vine vorba de dotări, are un senzor nou de 16 megapixeli cu procesor Expeed 4, valorea ISO urcă de la 100 până la 25.000 şi extins până la 409.600, iar aparatul filmează full HD la 60 de cadre pe secundă. Mai mult, poate face până la 11 poze în rafală cu urmărirea subiectului (AF tracking). O funcţionalitate utilă în general fotoreporterilor se va dovedi producerea de cadre RAW la o dimensiune mai mică (sRAW). În final, sistemul de focalizare dispune de 51 de puncte.

În situaţiile cu lumină puţină, Nikon aduce o funcţie interesantă în timpul filmării. Poţi să-ţi menţii deschiderea şi viteza la aceleaşi valori, iar aparatul va modifica automat valoarea ISO. Astfel, videoclipurile ar trebui să iasă mai bine, fără fluctuaţii de lumină. În plus, poţi obţine video necompresat prin HDMI, dacă vrei să ai mai multă libertate în post-procesare. Mai există şi posibilitatea de a efectua o decupare de până la 2,7 ori cu rezoluţie full HD. E un mare beneficiu când vrei mai mult zoom, dar nu poate furniza şi obiectivul aşa ceva.

Videoclip realizat cu Nikon D4s

Mai trebuie spus că Nikon D4s are un ecran de 3,2 inci căruia îi pot fi reglate culorile pentru a le potrivi cu cele ale ecranului computerului pe care îţi procesezi imaginile. Autonomia aparatului ajunge până la aproape 6.000 de cadre, dar, desigur, contează mult cum este folosit. Producătorul susţine că aceasta este mai mare decât la modelul precedent. În final, cântăreşte peste 1,3 kilograme şi dispune de conectivitate WiFi prin adaptor.

Acestea fiind spuse despre aparat, revin la eveniment. Potrivit organizatorilor, cei interesaţi de Nikon D4s l-ar fi putut „da o tură“ pe lângă cele două persoane tocmite să execute câteva trucuri cu plăcile de skateboarding. Totuşi, nu era nici o acţiune copleşitoare pentru D4s, nici nu era atât de întuneric încât acest aparat să aibă probleme. Da, este o îmbunătăţire faţă de modelul lansat acum doi ani. Şi cu siguranţă se adresează unei foarte înguste categorii de fotografi care ştiu precis că îl vor. Aceia, foarte probabil, îşi publică deja anunţurile de vânzare a Nikon D4 pentru a trece la cel nou. Fotografii de la eveniment, pe care le-am realizat cu un Nikon D5200, sunt disponibile mai jos.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite