Alpinist maghiar dispărut pe Everest. Horia Colibășanu: „Nu mai este nimic de făcut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpinistul maghiar Szuhajda Szilard (41 de ani) a încercat să cucerească Everestul (8.848 de metri), cel mai înalt vârf din lume, fără oxigen suplimentar și fără ajutorul unei echipe de șerpași. Acesta a dispărut nu foarte departe de vârf.

Alpinistul de 30 de ani a dispărut pe Everest FOTO Facebook/Szuhajda Szilard
Alpinistul de 30 de ani a dispărut pe Everest FOTO Facebook/Szuhajda Szilard

Contactul cu Szuhajda Szilard s-a întrerupt brusc, miercuri, 24 mai 2023, în timpul înaintării alpinistului spre vârf. În ciuda condițiilor meteo dificile, au existat până sâmbătă mici speranțe ca Szuhajda să mai fie găsit în viață, însă echipele de căutare care au urcat după el n-au dat de urmele sale. Căutările au fost stopate, a anunțat sâmbătă, 27 mai 2023, familia alpinistului. 

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu, primul român care a cucerit Everestul, în 2017, fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor a comentat pentru „Adevărul“ tragedia de pe Himalaya. 

Este o încercare fără oxigen suplimentar pe Everest, anul acesta a fost foarte frig. Se știe că multe echipe au avut probleme cu degerături și au renunțat. Când este frig, riscul de epuizare este mai mare. Din ce am citit, alpinistul maghiar a vrut foarte mult să ajungă pe vârf. Ieșise cu mult din zona de siguranță. O întârziere de o oră, două poate fi considerată o încercare riscantă. El ieșise cu 12 ore din zona de siguranță. Era într-o întârziere foarte mare. Probabil că și-a dorit cu orice preț vârful. A ajuns să fie foarte obosit la altitudine mare și nu a mai putut să controleze lucrurile. Probabil că a făcut edem cerebral, iar din acel moment totul este pierdut. Din păcate, el a mers singur și așa s-a întâmplat să rămână acolo la peste 8.700 de metri”, a declarat Horia Colibășanu. 

Traseul lui Szuhajda Szilard FOTO M4.hu
Traseul lui Szuhajda Szilard FOTO M4.hu

Alpinistul român a urcat pe Everest tot fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor, pentru că doar așa se contorizează ca performanță sportivă.  

Sincer, nu aș mai încerca încă o dată. Îmi dau seama că de fapt în fiecare an condițiile se schimbă, nu ai cum să le știi, după una sau două încercări îți dorești foarte mult să atingi vârful și nu prea ai cum să știi ce te așteaptă acolo sus. Anul acesta a fost frig, în alți ani a bătut vântul, au fost avalanșe, de fiecare dată poți să pățești ceva, trebuie să ai mare grijă. Urcarea cu oxigen suplimentar și cu șerpași e cu totul altceva, e un alt sport. E mult mai simplu și mai sigur. Alpiniștii merg fără oxigen, dar trebuie să ai un număr mare de ascensiuni la peste 8.000 de metri”, a mai spus Colibășanu. 

Horia Colibășanu FOTO arhivă
Horia Colibășanu FOTO arhivă

Aventura lui Szuhajda a început în duminica de 21 mai 2023. Luni, 22 mai 2023, a ajuns în Tabăra III de la 7.200 de metri, iar marți, 23 mai 2023, a ajuns în Tabăra IV, la 8.000 de metri, ultima înainte de vârf. 

Miercuri dimineața, 24 mai 2023, a vorbit ultima dată cu echipa sa. A transmis că este în stare să urce pe vârful Everest, chiar dacă era conștient că va ajunge acolo destul de târziu. Ultimele semnale de GPS au fost la 8.795 de metri.  

Doi șerpași au plecat inițial în căutarea alpinistului, dar nu au dat de el. Nu l-au văzut nici ceilalți alpiniști care au urcat pe Everest. 

Conform anunțului făcut joi, 25 mai 2023, de echipa alpinistului, Szuhajda a fost văzut la 8.780 de metri, într-o râpă, pe latura Hillary, de un echipaj care cobora de pe vârf. Aceștia susțineau că l-au identificat după haine. Alpinistul maghiar era încă în viață, însă, cei care l-au văzut au spus că în mod cert suferea de edem cerebral și degerături. 

Szuhajda Szilard FOTO Facebook
Szuhajda Szilard FOTO Facebook

De cele mai multe ori se duc bateriile din cauza frigului. Oricum, semnalul în zonă nu e cel mai bun, de multe ori telefoanele cu satelit aveau probleme cu conexiuni uneori. Acum, lucrurile sunt terminate. Familia are o mare problemă. Alpiniștii știu că acesta este un risc. Nu prea mai e nimic de făcut. Îl vor găsi întâmplător poate o echipă care urcă pe altă rută, dacă a ieșit mult din rută, dacă a căzut e posibil să nu-l mai găsească niciodată. Sau există o șansă mică să fie găsit peste 50-60 de ani, adus de ghețar la vale. Acestea sunt variantele”, a mai spus Horia Colibășanu. 

Horia Colibășanu așteaptă viza de Pakistan, pentru a pleca din nou în expediție. Anul acesta și-a propus să cucerească încă un „optmiar”, Broad Peak (8.050 de metri), în Karakorum. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite