Legumele din târgul „Toamna Buzoiană”, mai scumpe decât în piețe. Care este explicația

0
Publicat:

Tarabele fermierilor din târgul „Toamna Buzoiană”, deschis în această săptămână, sunt încărcate de legume și fructe proaspete. Cumpărători sunt mulți, chiar dacă prețurile din târg par a fi ușor mai ridicate decât în piețele permanente din municipiul Buzău. Festivalul se încheie duminică seara, cu un spectacol de muzică populară.

Conservele din târg sunt produse locale sută la sută. FOTO Iulian Bunilă
Conservele din târg sunt produse locale sută la sută. FOTO Iulian Bunilă

Zeci de producători buzoieni oferă spre vânzare legume şi fructe de sezon, preparate tradiţionale din carne şi din lapte, produse apicole, must, vinuri româneşti, dulciuri, precum şi obiecte de artizanat.

Concurența este mare, iar producătorii își îmbie clienții cu marfă frumoasă dar, spun clienții și cu produse scumpe. „Produsele sunt foarte ok, sunt românești, iar prețurile sunt acceptabile, unele cam mari, dar ne bucurăm de ele cât mai sunt”, spune o clientă.

Prețurile sunt și ele, însă, pe măsura calității produselor. De exemplu, un kilogram de castraveți se vinde cu patru lei, un kilogram de roșii cu cinci lei, unul de ardei gras între patru și șapte lei. Conopida costă șase lei kilogramul, gogonelele se vând cu patru lei kilogramul, iar vinetele se găsesc cu cinci lei.

„Prețurile au fost acceptabile. Dar să știți că și cheltuielile au fost mari. Aproape că s-au dublat toate inputurile, folia, încălzirea. Aici au fost vânzări peste așteptări încă din prima zi. Gogoșarul s-a vândut printre primele, castraveții, vinetele s-au vândut cel mai bine”, declară Mircea Tatu, producător de legume din comuna Cochirleanca.

Strugurii se vând cu prețuri între șase și zece lei, în funcție de soi

Mustul proaspăt costă cinci lei paharul sau 15 lei o sticlă de doi litri. Pastrama de oaie se vinde cu 45 de lei kilogramul iar brânza chiar și cu 50 de lei kilogramul. „Stăm bine cu vânzările, pentru că pe noi ne mai cunoaște lumea. Calitatea își spune cuvântul. Brânza și iaurtul au mers cel mai bine”, declară Florin Marin, crescător de animale din Maxenu, comuna Țintești.

Avem de-a face, însă, cu legume scumpe. Prețurile din târg sunt mai mari decât în piața centrală, unde un kilogram de roșii se vinde de la trei lei kilogramul, unul de castraveți la fel, un kilogram de ardei gras costă șapte lei, iar unul de vinete, tot trei lei.

Fermierii spun că este normal ca produsele vândute la „Toamna Buzoiană” să fie mai scumpe pentru că este o marfă de calitate superioară și pentru care există garanția că a fost adusă pe tarabă direct de producător, nu de un intermediar. „Avem aici cei mai harnici și cei mai buni producători de legume, de fructe, brânzeturi, produse din carne”, declară Constantin Toma, primarul Buzăului.

Intrarea este liberă în târgul de toamnă de la Buzău care se va încheia duminică. Clienții pot cumpăra marfă proaspătă și sănătoasă, de la standurile producătorilor locali, dar se pot și distra pe cinste.

În fiecare zi a târgului, de la ora 17.00, au loc recitaluri susținute de artiști de muzică populară. Vor urca în acest weekend pe scena târgului buzoian Maria Dragomiroiu, Nemuritorii, Surorile Osoianu și Taraful Ionel Tudorache.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite