Cum va arăta cel mai mare spital regional de urgență din România ultimelor trei decenii FOTO

0
Publicat:

Este vorba despre cea mai mare unitate medicală din Moldova și costă puţin peste 700.000.000 de euro. Numărul estimat de angajaţi ai viitoarei unităţi medicale se ridică la 3.000. Lucrările ar urma să fie încheiate la începutul anului 2027.

Macheta Spitalului Regional de Urgență Iași  Sursa: Consiliul Județean Iași
Macheta Spitalului Regional de Urgență Iași Sursa: Consiliul Județean Iași

Au început, în sfârșit, lucrările la primul spital regional de urgenţă din România, cel de la Iaşi, construit în ultimii 30 de ani. Va fi cea mai mare unitate medicală din Moldova și costă puţin peste 700.000.000 de euro, bani din fonduri europene, dar şi dintr-un împrumut

Discutăm de un spital de 120.000 de metri pătraţi, discutăm de 20 de săli de operaţie, discutăm despre o generaţie de medici tineri care trebuie să formeze, să înveţe să lucreze la aceste standarde”, spune Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași va avea 850 de paturi, plus 60 de paturi pentru unitatea de primiri urgențe și 40 de paturi pentru internarea de zi. Pentru primul an de funcționare sunt estimate 47.500 de cazuri de internare continuă, 100.000 de urgențe şi 258.000 de servicii ambulatorii.

SRU va prelua responsabilitățile Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și o parte din serviciile medicale pe care le oferă în prezent patru dintre spitalele din subordinea Consiliului Județean Iași, respectiv Spitalul de Pediatrie, de Neurochirurgie, de Pneumologie și Maternitatea „Elena Doamna”.

Sursa foto: Consiliul Județean Iași
Sursa foto: Consiliul Județean Iași

„Cel mai important proiect din sănătate”

Este cel mai important proiect din sănătate din România cred că din toate timpurile, pentru că acest spital, care va găzdui, să spunem, o populație de peste 3,2 milioane de locuitori ai regiunii de Nord-Est, la care se adaugă și Republica Moldova și bănuiesc că o să vină și din Ucraina, este cea mai mare investiție în domeniu de peste 680 de milioane de euro”, declară Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

Suprafaţa terenului pe care va fi amplasat Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi are 120.000 de metri pătraţi. Unitatea medicală va avea subsol, parter şi cinci etaje. Pe acoperişul clădirii va fi construit un heliport.

Promisiunile nu au salvat vieți

Proiectul a fost promis încă din anul 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, apoi amânat în 2023 cu încă jumătate de an. Anul trecut au ajuns la Urgențe Iași peste o sută de mii de pacienți.

Cred că 20% dintre aceștia au avut nevoie de intervenții în celelalte spitale. Și mă refer la cazurile grave. Orice transport, mișcările cu targa, în mașină, din mașină, pe drumuri înseamnă un risc mai mare pentru pacient”, subliniază prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași.

Sursa FOTO Consiliul Județean Iași
Sursa FOTO Consiliul Județean Iași

Numărul estimat de angajaţi ai viitoarei unităţi medicale se ridică la 3.000.

Suntem pregătiți pentru a asigura o pregătire corespunzătoare tuturor specialiștilor care vor funcționa în acest spital în condițiile unei infrastructuri care corespunde anilor în care trăim. Discutăm despre o generație de medici tineri, care trebuie să formeze, să învețe, să lucreze la aceste standarde”, spune prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Lucrările ar urma să fie terminate în 2027.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite