Vicepreședintele ANCOM avertizează asupra riscurilor aplicației TikTok: „O problemă de siguranță națională”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pavel Popescu recomandă interzicerea TikTok pe telefoanele angajaților statului, susținând că aplicația folosește datele într-un mod negativ.

ANCOM avertizează în privința furnizării datelor pe aplicația TikTok FOTO Shutterstock
ANCOM avertizează în privința furnizării datelor pe aplicația TikTok FOTO Shutterstock

Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Pavel Popescu, a tras un semnal de alarmă asupra pericolelor asociate aplicației TikTok, afirmând că există dovezi clare că aceasta folosește datele într-un mod nefavorabil și reprezintă o amenințare la adresa siguranței naționale.

În cadrul unui interviu acordat Digi24.ro, Pavel Popescu a declarat: „Există dovezi clare că acea aplicație folosește datele într-un mod negativ. TikTok este o problemă de siguranță națională. Este o aplicație nu doar nocivă, dar mai mult de atât, există dovezi tehnice că datele se duc și sunt folosite în niște servere de alte guverne.”

Vicepreședintele ANCOM a făcut apel la cetățeni să evite instalarea aplicației, subliniind că aceasta nu aduce beneficii și prezintă riscuri semnificative pentru securitatea datelor. În plus, Pavel Popescu a recomandat ca TikTok să fie interzisă pe telefoanele angajaților statului român.

Pavel Popesscu, vicepreședintele ANCOM FOTO Facebook
Pavel Popesscu, vicepreședintele ANCOM FOTO Facebook

Necesitatea unei decizii politice

Întrebat dacă susține interzicerea aplicației TikTok pe telefoanele guvernamentale, Pavel Popescu a răspuns afirmativ, evidențiind necesitatea unei decizii politice curajoase în această direcție.

„Cu siguranță. Este o decizie care se ia politic, care nu mă privește în momentul de față. Ce pot să vă spun este că avem nevoie de curaj. Platformele sociale s-au transformat într-o mare de content imposibil de manageriat”, a subliniat vicepreședintele ANCOM.

Popescu a evidențiat, de asemenea, provocările legate de gestionarea conținutului pe platformele sociale, subliniind că este necesară o abordare cu mai mult curaj și că reglementările privind consimțământul și vârsta utilizatorilor sunt esențiale pentru a asigura o experiență online sigură, în special pentru copii.

De asemenea, vicepreședintele ANCOM a adăugat că autoritatea nu are capacitatea de a închide site-uri peste noapte și nu își asumă un rol de cenzor al conținutului online.

„Nu avem putere și nici bază să dăm site-urile jos. ANCOM nu închide site-uri peste noapte, nu dă jos postări din online”, a concluzionat Pavel Popescu, în cadrul interviului pentru Digi24.ro.

Rețeaua de socializare a reacționat la declarațiile vicepreședintelui ANCOM. „Niciun guvern nu are acces la datele utilizatorilor noștri și investim 12 miliarde de euro în Proiectul Clover, un proiect lider în industrie, care va asigura stocarea datelor utilizatorilor europeni în Europa, cu monitorizări și verificări independente de către experții în securitate cibernetică de la NCC Group. Primul nostru centru de date european este deja operațional în Irlanda. Suntem disponibili să ne întâlnim cu oficialii pentru a discuta orice îngrijorare și pentru a corecta percepțiile greșite”, au transmis reprezentanții Tik Tok.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite