Papua Noua Guinee reacționează după ce Joe Biden a spus că unchiul său a fost mâncat de canibali

0
Publicat:

Premierul din Papua Noua Guinee, James Marape, îl acuză pe preşedintele american Joe Biden că a denigrat populaţia din Papua Noua Guinee, după ce acesta a afirmat că unchiul său a fost mâncat de canibali în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale.

Joe Biden a comis o nouă gafă: şi-a acuzat aliaţii strategici de canibalism, foto arhivă
Joe Biden a comis o nouă gafă: şi-a acuzat aliaţii strategici de canibalism, foto arhivă

Noua gafă de proporţii a lui Joe Biden, aceea de a-şi jigni aliatul strategic cheie, vine în contextul în care China încearcă să își sporească influența în regiune, relatează The Independent.

Săptămâna trecută, președintele american a fost invitat la o festivitate militară din Pennsylvania privind cel de-Al Doilea Război Mondial. Cu acest prilej, el a vorbit despre unchiul său, Ambrose Finnegan, aviator al Army Air Corps, care a fost doborât deasupra Papua Noua Guinee şi al cărui corp nu a fost niciodată găsit, pentru că a fost mâncat de canibali.

„Nu i-au găsit niciodată cadavrul, pentru că în acea parte a Noii Guinee existau cu adevărat o mulțime de canibali” a declarat Joe Biden, referindu-se la partea estică a continentului.

Bineînţeles că imediat a apărut o reacţie din partea premierului din Papua Noua Guinee, James Marape, care l-a acuzat pe președintele american că a denigrat întreaga națiune insulară din Pacificul de Sud, atunci când a sugerat că unchiul său a fost mâncat de „canibali” în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Premierul James Marape din Papua Noua Guinee, foto Facebook
Premierul James Marape din Papua Noua Guinee, foto Facebook

„Preşedintele american a părut să sugereze că unchiul său a fost mâncat de canibali. (...) Comentariile președintelui Biden pot fi fost o scăpare de exprimare; totuși, țara mea nu merită să fie etichetată ca atare”, a spus, luni, prim-ministrul James Marape într-o declarație pentru AP.

De asemenea, James Marape a ţinut să precizeze că ţara sa a fost implicată într-un război care nu o privea şi i-a invitat pe americani să vină în Papua Noua Guinee şi să adune rămăşiţele soldaţilor morţi în război, dar şi să cureţe zona de epavele şi minele lăsate în urmă.

„Al Doilea Război Mondial nu a fost făcut de poporul meu; totuși, acesta a fost târât inutil într-un conflict care nu a fost făcut de el”, a spus premierul.

„Teatrele de război din Papua Noua Guinee și din Insulele Solomon sunt multe și sunt pline de rămășițe ale celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv rămășițe umane, epave de avioane, epave de nave, tuneluri și bombe. Poporul nostru trăiește zilnic cu teama de a fi ucis de bombele detonate din cel de-al Doilea Război Mondial”, a ţinut să adauge James Marape.

Disensiunile apar în contextul în care premierul australian Anthony Albanese a început luni o vizită în Papua Noua Guinee, cel mai apropiat vecin al Australiei. Anthony Albanese și James Marape vor comemora legăturile puternice de apărare dintre cele două țări prin parcurgerea unei părți a unui câmp de luptă cunoscut sub numele de Kokoda Track, la sfârșitul acestei săptămâni.

„Sunt foarte încrezător că Papua Noua Guinee nu are un partener mai sigur decât Australia, iar legăturile noastre de apărare și securitate nu au fost niciodată mai puternice”, le-a spus Anthony Albanese reporterilor înainte de a pleca din Australia.

În ceea ce priveşte răspunsul Statelor Unite după gafa lui Joe Biden, Ambasada SUA din Port Moresby nu a răspuns luni la solicitarea de a comenta situaţia.

Declarația premierului James Marape a fost făcută în aceeași zi în care s-a întâlnit cu ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, în Port Moresby, pentru a discuta despre construirea unor relații mai strânse între cele două națiuni. Comentariile lui la adresa SUA au fost destul de dure şi nu l-au cruţat deloc pe Joe Biden.

„Rămășițele celui de-al Doilea Război Mondial zac împrăștiate peste tot în Papua Noua Guinee, inclusiv avionul care l-a transportat pe unchiul președintelui Biden”, a spus James Marape.

„Poate că, având în vedere comentariile președintelui Biden și reacția puternică din Papua Noua Guinee și din alte părți ale lumii, este timpul ca SUA să găsească cât mai multe rămășițe ale celui de-al Doilea Război Mondial în PNG, inclusiv cele ale militarilor care și-au pierdut viața, precum Ambrose Finnegan”, a comentat el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite