Vizită „istorică“a lui Biden în Papua Noua Guinee. Casa Albă confirmă

0
Publicat:

Casa Albă a confirmat marţi că Joe Biden, aflat în plină ofensivă diplomatică pentru a contracara China, va face în luna mai o oprire "istorică" în Papua Noua Guinee, între un summit G7 în Japonia şi o vizită în Australia.

Joe Biden pleacă în Papua Noua Guinee
Joe Biden pleacă în Papua Noua Guinee

"Această vizită - prima a unui preşedinte american în exerciţiu într-un stat insular din Pacific - consolidează şi mai mult parteneriatul esenţial" dintre Statele Unite şi ţările din zonă, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui american, Karine Jean-Pierre, scrie Agerpres.

Summitul G7 se va desfăşura între 19 şi 21 mai în Japonia, iar Joe Biden urmează apoi să viziteze Australia, un alt aliat cheie din această regiune în care Washingtonul încearcă să-şi refacă alianţele.

Vizita sa în Papua Noua Guinee se vrea, potrivit Casei Albe, o continuare a summitului insulelor din Pacific, organizat la Washington toamna trecută.

Statul oceanic anunţase deja sosirea pe 22 mai a preşedintelui american, precizând că acesta se va întâlni cu "18 lideri ai ţărilor din Forumul Insulelor Pacificului".

Preşedintele american intenţionează să discute cu aceştia "consolidarea cooperării în (...) lupta contra schimbării climatice, protecţia resurselor maritime şi promovarea unei creşteri economice durabile şi incluzive", a precizat Karine Jean-Pierre.

Comunicatul nu menţionează direct China, dar interesul reînnoit al americanilor pentru Pacificul de Sud este legat de dorinţa lor de a contracara influenţa chineză crescândă în zonă şi de a se pregăti pentru o eventuală escaladare militară în jurul Taiwanului, notează AFP.

Beijingul a semnat recent un pact secret de securitate cu Insulele Solomon, care ar putea permite desfăşurarea sau staţionarea de trupe chineze în această ţară, fapt ce a alarmat Statele Unite.

Trimisul special american Joseph Yun a admis la finalul lunii aprilie că Washingtonul încearcă să "recupereze decalajul" după ani de relativă neglijenţă.

Vizita lui Joe Biden ar putea permite finalizarea unui acord de cooperare în materie de apărare cu Papua Noua Guinee. Acesta vizează sporirea antrenamentelor comune şi a dezvoltării infrastructurii de securitate în statul oceanic.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite