ONU spune că peste 8.000 de sudanezi au fugit în Ciad din cauza escaladării situației din Darfur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alte peste 800 de persoane au fost ucise de grupurile armate în Ardamat, unde era o tabără pentru persoane strămutate.

Soldați în Darfur. Foto: Arhiva Adevărul
Soldați în Darfur. Foto: Arhiva Adevărul

Peste 8.000 de sudanezi au fugit în Ciad în ultima săptămână din cauza escaladării violenței în regiunea Darfur. Au existat, de asemenea, rapoarte conform cărora 800 de persoane au fost ucise de grupuri armate în orașul Ardamat, din Darfurul de Vest, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR).

UNHCR este profund îngrijorat de cele mai recente evenimente din Sudan, pe fondul escaladării luptelor din regiunea Darfur”, a menționat biroul, adăugând că „numai în ultima săptămână, peste 8 mii de oameni au fugit în Ciadul vecin”. UNHCR consideră că numărul real de refugiați este probabil mai mare, deoarece există „probleme cu înregistrarea noilor sosiți”. Oficialii ONU, împreună cu guvernul și partenerii de pe teren din Ciad, „se pregătesc pentru sosirea mai multor refugiați pe măsură ce conflictul din Sudan continuă”.

Potrivit rapoartelor primite de UNHCR, „peste 800 de persoane au fost ucise de grupurile armate în Ardamat”, unde exista o tabără pentru persoane strămutate. Acolo, „aproximativ 100 de adăposturi au fost dărâmate”. În zonă s-a petrecut, de asemenea, „jefuirea pe scară largă a ajutorului umanitar UNHCR”. În plus, biroul Înaltului Comisar al ONU este alarmat de „rapoartele de violență sexuală, tortură, crime arbitrare, extorcare din partea civililor și atacuri asupra unor grupuri etnice specifice”.

"În urmă cu 20 de ani, lumea a fost șocată de atrocitățile oribile și încălcările drepturilor omului în Darfur. Ne temem că s-ar putea dezvolta o dinamică similară", a declarat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Refugiaților, Filippo Grandi. Pentru a preveni o nouă catastrofă, este necesară „încetarea imediată a ostilităților și respectul necondiționat pentru populația civilă”, a afirmat el.

UNHCR a reamintit că în timpul conflictului armat din Sudan din aprilie 2023, peste 4,8 milioane de sudanezi au fost strămutați în interiorul aceluiași stat, iar alte 1,2 milioane de persoane au părăsit țara. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite