Summitul Consiliului Europei. Scholz: „Imperialismul lui Putin” nu va câștiga în Ucraina

0
Publicat:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulţumit susţinătorilor țării sale împotriva agresiunii ruse şi a subliniat forţa coeziunii europene într-un discurs susţinut marţi în format de videoconferinţă în deschiderea summitului Consiliului Europei, desfășurat la Reykjavik, capitala Islandei.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

„Rusia încearcă din răsputeri să-şi îmbunătăţească capacitatea de a ucide. Noi ne străduim foarte mult să îmbunătăţim protecţia poporului nostru”, le-a spus Zelenski liderilor reuniţi la summit.

„Şi le mulţumesc ţărilor şi liderilor care ne ajută să îmbunătăţim complet apărarea noastră antiaeriană. Noi împreună arătăm ce înseamnă 100% coeziune şi ce înseamnă puterea lumii libere”, a afirmat preşedintele ucrainean în ziua în care sistemele de apărare antiaeriană furnizate de ţări occidentale au ajutat Ucraina să contracareze un atac rusesc masiv cu 18 rachete de diferite tipuri, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Consiliul Europei a fost înfiinţat în 1949 ca gardian al democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept în Europa şi funcţionează independent de UE, notează DPA.

Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei în urma declanșării invaziei din Ucraina, la 24 februarie 2022. Belarusul, un aliat apropiat al Rusiei, participă la summit doar în calitate de observator.

Pe de altă parte, cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel la întocmirea unui registru internaţional al pagubelor de război provocate de Rusia în Ucraina.

Acest registru „ar putea să fie de cea mai mare importanţă pentru viitorul Ucrainei”, a apreciat Scholz.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a susţinut ideea unui registru al pagubelor de război în Ucraina. „Lansez un apel către toate statele să se alăture acestuia şi să contribuie intens la elaborarea sa”, a afirmat liderul de la Palatul Elysee.

Comunitatea internaţională trebuie să continue să ofere un sprijin neclintit Ucrainei, „membră a familiei noastre democratice europene (...), atât timp cât va fi nevoie”, a insistat Macron.

În acelaşi timp, Olaf Scholz s-a exprimat în favoarea menţinerii contactelor cu Rusia, în pofida acţiunilor regimului Putin.

Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei se va încheia la un moment dat, a spus Scholz. „Şi un lucru este cert. Nu se va termina cu o victorie a imperialismului a la Putin”, a subliniat cancelarul german.

„Până atunci, noi, în calitate de Consiliu al Europei, ar trebui să menţinem în picioare punţile cu reprezentanţii unei alte Rusii, unui alt Belarus şi, în acest fel, să menţinem deschisă perspectiva unei societăţi democratice, paşnice în viitor în ambele ţări, indiferent de cât de puţin probabil ne pare o astfel de perspectivă astăzi”, a declarat Olaf Scholz.

Aproximativ 30 de şefi de stat şi de guvern din Europa s-au reunit marţi în Islanda pentru primul summit al Consiliului Europei din 2005 încoace și doar a patra reuniune de acest fel, relatează DPA.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite