„Societatea zăpezii”, cel mai bun film la gala premiilor Goya. Ceremonia a fost marcată de recentul scandal sexual din Spania

0
Publicat:

Filmul „La sociedad de la nieve” („Society of the Snow” / ”Societatea zăpezii”) a fost desemnat sâmbătă cel mai bun în cadrul galei premiilor Goya 2024. Ceremonia a avut loc într-un moment în care industria este afectată de acuzaţiile de violenţe sexuale aduse unei figuri importante a cinematografiei independente, informează Agerpres.

Regizorul Juan Antonio Bayona şi echipa sa la înmânarea Premiului Goya, FOTO EPA EFE
Regizorul Juan Antonio Bayona şi echipa sa la înmânarea Premiului Goya, FOTO EPA EFE

Premiile anuale ale Academiei de Arte și Științe Cinematografice din Spania, cunoscute ca Premiile Goya, sunt similare Premiilor Oscar din  Statele Unite şi recompensează cele mai bune producții spaniole ale anului.

În cadrul ceremoniei de sâmbătă, premiul a fost acordat lungmetrajului „La sociedad de la nieve”. În regia lui Juan Antonio Bayona ("Jurassic World: Fallen Kingdom", „The Impossible"), filmul, distins cu premiul pentru cel mai bun film şi pentru cel mai bun regizor, urmăreşte odiseea tinerilor jucători ai unei echipe de rugby amator din Uruguay, al căror avion s-a prăbuşit în Munţii Anzi în 1972, în drum spre Chile.

Premiul pentru cel mai bun film european a revenit peliculei franceze „Anatomie d'une chute” şi un premiu onorific i-a fost acordat actriţei americane Sigourney Weaver.

Ceremonia Academiei de Arte și Științe Cinematografice a fost marcată de un scandal sexual care afectează Spania, declanşat după ce preşedintele Federaţiei Spaniole de Fotbal, Luis Rubiales, a sărutat-o pe gură pe jucătoarea Jenni Hermoso, pe podiumul de premiere al stadionului din Sydney.

„Este urgent să cerem cu toţii garanţii de egalitate, iar asta înseamnă să condamnăm toate formele de abuz şi violenţă sexuală”, a declarat actriţa şi cântăreaţa Ana Belén, care a prezentat evenimentul. „Şi aici, la cinematograf, s-a terminat”, a proclamat ea, într-o aluzie la sloganul #SeAcabo („s-a terminat”) care a marcat susţinerea fotbalistei Jenni Hermoso.

„Violenţa sexuală şi abuzul de putere nu-şi au locul în lumea cinematografiei şi în societatea spaniolă”, a insistat Academia Spaniolă de Film, care a pus acest subiect în centrul galei.

„Trebuie să fim conştienţi că vorbim de o violenţă structurală, care necesită angajamentul tuturor”, a subliniat premierul socialist Pedro Sanchez pe covorul roşu al ceremoniei.

În ajunul galei, ministrul Culturii, Ernest Urtasun, a anunţat crearea unei unităţi specializate care se va ocupa de victimele violenţelor sexuale din sectorul cultural.

„Inima mea este alături de femei”, a declarat şi Sigourney Weaver, în cadrul unei conferinţe de presă, cu privire la cazul care a zguduit cinematografia spaniolă. Acest #MeToo din cinematografia spaniolă a izbucnit la sfârşitul lunii ianuarie, odată cu publicarea unei anchete de către cotidianul El Pais în care trei femei îl acuzau pe cineastul Carlos Vermut de violenţe sexuale.

Figură marcantă a cinematografiei independente, Carlos Vermut, pe numele real Carlos López del Rey, a câştigat în 2014 cel mai prestigios premiu la Festivalul de Film de la San Sebastian, un eveniment major al cinematografiei de limbă spaniolă, pentru cel de-al doilea lungmetraj al său, „Magical Girl”, care a fost aclamat de critici.

Acuzaţiile la adresa acestuia au provocat un val de indignare în Spania, ţară aflată în prima linie a luptei împotriva violenţei de gen. Vermut a declarat pentru El Pais că nu este „conştient să fi exercitat violenţă sexuală asupra vreunei femei”, însă a recunoscut că a „strangulat persoane, dar într-o manieră consensuală”.

În urma acestui caz, un alt regizor spaniol, Armando Ravelo, a fost acuzat de o artistă că a „incitat-o” să întreţină relaţii sexuale pe când aceasta avea doar 14 ani.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite