Unde găsești cea mai ieftină și cea mai scumpă pizza din țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pizza este, fără îndoială, unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare din întreaga lume, iar România nu face excepție. Însă prețurile diferă chiar și la noi în țară, de la oraș la oraș.

Cineva ia o felie de pizza
Prețul pizzei diferă de la oraș la oraș

Pentru că se apropie ziua de 1 Iunie, dar și vacanța de vară, Clubul Copiilor a făcut o analiză pentru a determina prețul mediu al unei pizza în România, precum și orașele reședință de județ (plus București) în care putem mânca cea mai ieftină pizza din țară.

Printre diversele tipuri de pizza, pizza Margherita – primul tip de pizza inventat acum mai bine de o sută de ani în Napoli, la poalele muntelui Vezuviu, cu ingredientele sale simple (aluat de pizza, mozzarela, sos roșii și busuioc) și culorile care ilustrează steagul italian – se remarcă drept o preferată universală, inclusiv în rândul copiilor.

Și fiindcă cei mici iubesc pizza Margherita și pentru că acest tip de pizza se regăsește în meniurile aproape tuturor pizzeriilor din țară, studiu s-a raportat la prețul unei pizza Margherita de dimensiuni medii pentru această analiză. O pizza medie are aproximativ 32 cm în diametru și o greutate de 450-500 de grame.

Pentru asta au fost comparate  peste 1500 de prețuri pentru pizza Margherita de la 850 de pizzerii din țară, consultând meniurile disponibile online, iar unde acestea nu au fost disponibile au fost obținute telefonic.

Conform analizei, prețul mediu al unei pizza Margherita este de 31 de lei în România. Pentru o pizza mică (250-300g), prețul este cu aproximativ 20% mai mic, adică 25 de lei, în timp ce pentru o pizza family (de regulă peste 1.2kg), prețul este cu 80% mai mare, ajungând la 59 de lei în medie. De asemenea, o pizza Margherita cu mozzarella di bufala are un preț mai mare cu aproximativ 30% datorită calității superioare a ingredientelor.

image

Cele mai ieftine orașe din țară pentru o pizza Margherita

Dacă mai aveați nevoie de un motiv în plus să vizitați Castelul Corvinilor, autorii studiului vă recomandă să mergeți în Deva o să găsiți si cea mai ieftină pizza din țară. Prețul unei pizza Margherita în reședinta județului Hunedoara este de doar 25 de lei.

Mergeți 150 km spre vest dinspre Hunedoara și o să găsiți a doua cea mai ieftină pizza din țară la Reșița. Orașul din Caraș-Severin împarte prima treaptă cu Alexandria. Ambele orașe sunt cunoscute pentru unele din cele mai scăzute costuri de trai din țară, situându-se pe primele două locuri la acest capitol într-o analiză publicată de Hotnews. Potrivit analizei citate, nu doar pizza este mai ieftină la Reșița și Alexandria, dar și legumele, brânzeturile sau ouăle.

Focșaniul, Vasluiul și Piteștiul ocupă locul 3 cu un preț mediu al unei pizza margherita de doar 26 de lei, urmate de cinci orașe care au același preț mediu de 28 de lei pentru o pizza Margherita: Sfântu Gheorghe, Călărași, Râmnicu Vâlcea, Suceava și Tulcea.

Cele mai scumpe orașe din țară pentru o pizza Margherita

Bucureștiul este orașul cu cele mai mari prețuri pentru pizza, având un preț mediu pentru o pizza Margherita de 40 de lei, cu 60% mai mare decat al celor mai ieftine orașe din țară. Capitala este cel mai bogat oraș al țării, iar acest lucru se reflectă și în costurile mai ridicate ale vieții, implicit ale restaurantelor și pizzeriilor.

Cu un preț mediu de 38 de lei, Iașiul ocupă locul secund în rândul celor mai scumpe orașe ale țării, oarecum suprinzător, Iașiul fiind de obicei mai accesibil decât alte orașe ale țării în privinta altor produse și servicii.

În schimb, Iașiul se poate mândri începând cu acest an cu cea mai bună pizzerie din țară (Pizzeria Zano) și una dintre cele mai bune din Europa, potrivit unui clasament întocmit de un influent ghid de pizza din lume – 50 Best Pizza. Merită menționat că Bucureștiul a fost primul oraș prezent în acest ghid, dar pizzeria din capitala țării nu și-a păstrat poziția în rândul celor mai bune 50 de pe continent.

Locul 3 cu un preț mediu de 36 de lei este împărțit de 2 orașe: Timișoara și Cluj-Napoca, ambele orașe fiind cunoscute pentru un cost al vieții relativ ridicat față de media pe tară.

Brăila, Constanța, Sibiu și Bacău ocupă locul 4 la nivel național cu un preț mediu de 35 de lei pentru o pizza Margherita. Dacă poziționarea Sibiului și Constanței printre cele mai scumpe orașe ale țării nu suprind foarte mult, Brăila și Bacău nu sunt de obicei menționate în topurile privind cele mai scumpe prețuri din țară.

Prețul Mediu al unei Pizza Margherita în Reședințele de Județ

image
image
image

Date preluate din analiza efectuată de Clubul Copiilor

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite