Medicamente de un trilion de dolari pentru anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ţările emergente se va înregistra o rată de creştere a cheltuielilor cu medicamentele între 10 şi 13% FOTO Shutterstock
În ţările emergente se va înregistra o rată de creştere a cheltuielilor cu medicamentele între 10 şi 13% FOTO Shutterstock

Vânzările globale de medicamente vor depăşi un trilion de dolari în 2014, iar până în 2018 acestea vor înregistra un ritm de creştere de 3-6% pe an, în condiţiile în care ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare alocă mai mulţi bani pentru cheltuielile de sănătate, potrivit unui studiu recent realizat de compania de consultanţă IMS Health.

Rata de creştere a vânzărilor de medicamente din ţările dezvoltate (1-4% pe an) va fi afectată însă de măsurile de austeritate, potrivit aceluiaşi studiu. În schimb, în ţările emergente se va înregistra o rată de creştere a cheltuielilor între 10 şi 13%.

Creşterea cheltuielilor cu sănătatea se explică prin extinderea serviciior medicale decontate de stat în ţările dezvoltate şi prin faptul că pacineţii cu venituri medii din ţările emergente îşi permit să cumpere singuri medicamente din ce în ce mai mult.

Creşterea cheltuielilor la nivel global are loc chiar şi în condiţiile în care medicamentele generice (mai ieftine decât originalele) vor ocupa tot mai mult piaţa globală pentru medicamente, de la 27% în prezent până la 36% în 2017 şi 63% din pieţele emergente tot până în 2017.

Piaţa medicală din China va avea o creştere de 14-17% în următorii cinci ani datorită faptului că tot mai mulţi pacienţi au acces la servicii de sănătate (chiar dacă s-a estimat că va avea loc o încetinire a ritmului de creştere a economiei). Astfel, piaţa chineză va surclasa piaţa japoneză (cea de-a doua piaţă ca mărime la nivel global, după Statele Unite).

După doi ani de scădere a vânzărilor de medicamente, Statele Unite vor cheltui mai mult pentru sănătate în 2014. Creşterea vânzărilor de medicamente de aici este corelată cu o reducere a expirării patentelor şi cu facilitarea accesului la servicii medicale pentru o cotă mai mare din populaţie. Totuşi, IMS Health nu poate să estimeze în ce măsură va afecta noua lege a sănătăţii cheltuielile cu medicamentele.

În 2017, două treimi din vânzările globale de medicamente vor fi generate de pe opt pieţe: Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, China şi Japonia, care vor aduce aproape 60% din creşterea totală a cheltuielilor.

Potrivit raportului IMS, până în 2017, atunci când se estimează că vânzările de medicamente  vor atinge 1,2 trilioane de dolari la nivel global, tratamentele cele mai căutate în ţările dezvoltate vor fi cele pentru arii terapeutice precum oncologie, diabet şi medicamentele pentru artrita reumatoidă (acest lucru indică parţial îmbătrânirea populaţiei şi creşterea numărului de persoane care suferă de obezitate).

Pe pieţele emergente, vânzările de calmante vor continua să aibă ponderea, ceea ce indică faptul că medicamentele ieftine pentru tratarea simptomelor sunt mai căutate decât terapiile care tratează cauzele simptomelor. După calmante, medicamentele pentru bolile sistemului nervos central şi antibioticele ocupă locurile doi şi trei.

La nivel global, cheltuielile pentru medicamente inovative scumpe pentru cancer şi alte boli vor creşte până la 230-240 de miliarde de dolari, cu 38% mai mult faţă de 171 de miliarde de dolari de anul trecut.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite