Hainele aduc succesul. Cum ne înfluenţează acestea gândirea şi nivelul hormonilor
0Românii spun că haina îl face pe om. Alţii, că ar trebui să te îmbraci la serviciu ca pentru jobul pe care îl visezi şi ca pentru cel pe care îl ai. Oricum ar fi, se pare că hainele pe care le porţi pot influenţa gândirea şi capacitatea de negociere, ba chiar şi nivelul hormonilor şi al bătăilor inimii.
Prin urmare, fie că ne place, fie că nu, ar trebui să acordăm mai multă atenţie lucrurilor pe care le punem pe noi. Potrivit scientificamerican.com, unele studii au arătat chiar că se petrece ceva la nivel biologic atunci când punem pe noi haine care ne fac să ne simţim altfel.
Dacă urmăriţi să fiţi o persoană cu idei bune la locul de muncă aveţi grijă cum vă îmbrăcaţi, ne sfătuiesc aceia care au studiat problema. Un experiment de psihologie socială desfăşurat anul trecut, în august, a cerut subiecţilor să se îmbrace casual sau office înainte de susţinerea anumitor teste cognitive. Rezultatul a fost acela că persoanele care erau îmbrăcate în ţinută de afaceri au fost înclinate mai degrabă către gândirea abstractă, fapt care a fost asociat cu sentimentul de putere.
Un alt studiu a arătat, pe de altă parte, că o îmbrăcăminte casual ar putea dăuna afacerilor şi duce la rezultate proaste la negociere. Astfel, o cercetare publicată în Jurnalul American de Psihologie Experimentală, arată că s-a procedat la un experiment în care subiecţi de gen masculin fie au purtat hainele lor obişnuite, fie au primit un costum, fie haine transpirate. Au fost puşi apoi să susţină o negociere cu un partener. Cei care au fost bine îmbrăcaţi au obţinut rezultate mai bune la negocieri, în timp ce restul s-a plasat la coadă, plus că aceştia din urmă au avut şi niveluri slabe ale testosteronului.
Cercetătorii au mai observat că la Olimpiada din 2004 câştigătorii au purtat mai degrabă culoarea roşie decât pe cea albastră. Au făcut un test care a implicat concurenţi îmbrăcaţi întâi într-un tricou roşu şi apoi într-unul albastru. Testul a arătat că se petrece ceva la nivel fiziologic pentru că atunci când erau îmbrăcaţi în roşu sportivii erau capabili să ridice greutăţi mai mari şi aveau bătăi mai multe ale inimii în timpul concursului, decât atunci când erau îmbrăcaţi în albastru.
Efectul tenişilor roşii
Fireşte că nu e o noutate că judecăm oamenii după cum sunt îmbrăcaţi. În general, studiile au arătat că oamenii preferă să se îmbrace conform aşteptărilor – medicul în halat alb, băieţii în albastru. Fetele în roz. Însă într-un articol din Journal of Consumer Research s-a abordat problema celor care trec barierele stabilite. S-a observat că într-o mare de oameni îmbrăcaţi în costume şi cu cravată neagră acela care îndrăzneşte să poarte papion roşu capătă o vizibilitate mai mare.
Ba chiar a făcut vâlvă cazul unui profesor care şi-a crescut audienţa şi interesul în rândul confraţilor săi la o conferinţă îndrăznind să vină încălţat cu tenişi de culoare roşie. Rezultatele sugerează astfel că oamenii apreciază micile abateri de la normă pentru că îl percep pe acela care o face ca fiind un individ suficient de puternic pentru a risca eventualele costuri sociale ale unui astfel de comportament.