„Un salt uriaş înainte” în eforturile de găsire a unui leac pentru bolnavii cu diabet de tip 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În diabetul de tip 1, sistemul imunitar atacă şi distruge celulele din pancreas responsabile de producerea insulinei.FOTO: Arhivă Adevărul
În diabetul de tip 1, sistemul imunitar atacă şi distruge celulele din pancreas responsabile de producerea insulinei.FOTO: Arhivă Adevărul

Eforturile pentru găsirea unui leac pentru bolnavii de diabet de tip 1 au făcut un „salt uriaş înainte”, potrivit oamenilor de ştiinţă, informează BBC.

În diabetul de tip 1, sistemul imunitar atacă şi distruge celulele din pancreas responsabile de producerea insulinei. Astfel, o echipă de cercetători de la Universitatea Harvard a precizat că demersul lor şi rezultatele pozitive ale cercetării şi aplicării tratamentului se referă la transformarea unor celule-stem în celule producătoare de insulină.

Totuşi, tehnica acestora a fost testată doar pe şoareci. Chiar şi aşa, în lumea medicală studiul e considerat la fel de important ca inventarea antibioticelor, potrivit BBC. Echipa condusă de profesorul Doug Melton a transformat celule-stem umane in celule producătoare de insulina si le-a transferat unor şoareci de laborator bolnavi de diabet. Celulele funcţionează precum cele normale - reglează glicemia si elimina necesitatea injectiilor cu insulina. Potrivit cercetătorilor, efectele s-au menţinut şi după şase luni.

Doug Melton cunoaşte îndeaproape viaţa unei persoane care are diabet de tip 1. Are doi copii şi amândoi au diabet de tip 1. Tocmai acest lucru l-a determinat să caute un tratament eficient.

„Ideea in sine nu e foarte complicata. Dar punerea ei in aplicare s-a dovedit a fi dificila. Ne-a luat mai bine de 15 ani sa atingem obiectivul pe care l-am atins de curând“, a declarat conducătorul echipei de la Harvard. În plus, acesta a punctat că „e foarte important acum e sa vedem cum se comporta in organismul unui om”.

Până în prezent, alte laboratoare au anunţat ca vor încerca sa reproducă metoda folosita de cercetătorii de la Harvard, cu toate că este de aşteptat ca până la perfectarea tratamentului să mai treacă o perioadă de câţiva ani.

Citeşte şi:

Anumiţi acizi graşi oferă protecţie contra diabetului

Cercetătorii americani au identificat o nouă categorie de acizi graşi produşi de corpul uman care au efecte protectoare contra diabetului, iar această descoperire ar putea duce la obţinerea unor noi tratamente.

Premieră naţională: studiu clinic privind eficienţa operaţiei de micşorare a stomacului în tratamentul diabetului

Un număr de 40 de bărbaţi cu obezitate cu diabet zaharat de tip 2 vor participa la primul studiu clinic din ţara noastră privind impactul chirurgiei metabolice asupra remisiei bolii. Studiul se va desfăşura timp de doi ani şi va costa 300 de mii de euro.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite