Scarlatina revine în forţă. Bacteria care provoacă boala, mai rezistentă la antibiotice
0Scarlatina, una din bolile copilăriei, revine în forţă, dar pericolul cel mai mare este că a devenit tot mai rezistentă la antibioticele folosite în mod obişnuit, potrivit unui studiu australian. Anul trecut, în Marea Britanie s-a declanşat o epidemie de scarlatină cu 12.000 de cazuri.
Scarlatina este o boală contagioasă cauzată de o bacterie – Streptococul betahemolitic de tip A, care se transmite pe cale aeriană, de la bolnavi sau de la purtători sănătoşi la copii. Scarlatina este mai frecventă la copiii cu vârste între 5 şi 10 ani, în sezonul rece, şi mai rar este diagnosticată la adulţi.
Cercetătorii de la Universitatea din Queensland (Australia) avertizează că, în ultimii cinci ani, au fost înregistrate 5.000 de cazuri de scarlatină în Hong Kong şi peste 100.000 în China. Anul trecut, în Marea Britanie s-a înregistrat o epidemie de scarlatină cu 12.000 de cazuri.
Autorii acestei cercetări au studiat tulpinile care au provocat cazurile de scarlatină în China şi Hong Kong. Ei au descoperit că elementele genetice indică faptul că scarlatina a devenit extrem de virulentă. „Ne aflăm în situaţia în care scarlatina devine din ce în ce mai rezistentă la antibioticele administrate în mod curent“, au declarat autorii studiului. Chiar dacă scarlatina nu este o boală gravă în sine, totuşi ea trebuie tratată eficient. Dacă bolnavul de scarlatină nu beneficiază de un tratament eficient, există pericolul complicaţiilor, în special reumatice şi cardiace.
Scarlatina se transmite pe cale aeriană, de la bolnavi sau de la purtătorii de streptococ la copiii sănătoşi. Boala debutează brusc, cu febră mare, după o perioadă de incubaţie de maximum 5 zile. De obicei, în perioada de incubaţie, nu este prezent nici un simptom.
După perioada de incubaţie apar dureri de cap, dureri de gât, inflamarea amigdalelor. Febra mare depăşeşte 38,5 grade Celsius, uneori se ajunge chiar la 40, stări de vomă şi dureri abdominale. În cazul în care copilul acuză aceste simptome, are probleme de înghiţire şi este agitat, chiar dacă nu a apărut erupţia cutanată, trebuie să consultaţi un medic.
Erupţia cutanată arată iniţial ca arsurile solare, afectează faţa şi gâtul, apoi apar şi mici bubiţe care dau senzaţie de mâncărime. Pe limbă se formează o crustă de culoare albă, amigdalele vor creşte în volum, iar temperatura nu va scădea sub 39 de grade pe toată perioada erupţiei. Unii copii mai pot prezenta frisoane, dureri în tot corpul, lipsa poftei de mâncare.
În perioada de 10 zile cât durează descuamarea pielii, este o etapă periculoasă, întrucât este propice pentru instalarea recidivei. Tocmai de aceea, membrii familiei trebuie să-şi facă un test pentru a fi siguri că nu sunt purtători de streptococ care să determine o nouă infestare. În plus, părinţii şi ceilalţi membri ai familiei ar trebui să ia preventiv antibioticul prescris de medic.