Premergătoarele pot întârzia mersul copiilor
0Musculatura bebeluşilor care folosesc premergătorul se dezvoltă mai greu comparativ cu cea a micuţilor care fac primii paşi fără ajutor. Fiecare zi petrecută în premergător întârzie momentul statului în picioare cu 3,7 zile şi al primilor paşi cu 3,3 zile, arată un studiu realizat la Universitatea din Dublin, Irlanda.
Părinţii cumpără premergătoare fiind convinşi că aşa îşi ajută copiii să deprindă mai uşor mersul. Mai mult, consideră că, aflaţi în premergător, copiii sunt în siguranţă şi feriţi de accidentele care pot apărea dacă nu au susţinere. Dar studii recente indică faptul că premergătoarele întârzie, de fapt, statul în picioare şi mersul. „Părerile sunt împărţite, unii specialişti spun că premergătoarele sunt utile, fiindcă îi creează bebeluşului automatisme care ţin de mersul în picioare precum succesiunea paşilor şi dinamica deplasării, în timp ce alţii spun că nu-i ajută deloc", explică prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
Specialiştii care nu recomandă folosirea premergătoarelor au ca argument faptul că bebeluşii nu îşi susţin greutatea corpului singuri, ci cu ajutorul acestui dispozitiv. „Bebeluşii se lasă în scaunul premergătorului, iar musculatura membrelor, care ar trebui să le susţină mersul se dezvoltă mai greu, fiindcă nu este suficient solicitată", mai spune prof. dr. Marin Burlea.
Din alte puncte de vedere însă, premergătoarele sunt sigure şi nu există riscul de a le strica copiilor mersul. „Aparatele acestea sunt testate şi realizate în urma unor studii foarte riguroase şi este exclus ca ele să afecteze dezvoltarea normală a aparatului locomotor, sau să deformeze mersul. Deci, în cazul în care sunt folosite corect, nu sunt nocive pentru sănătatea bebeluşilor, dar pot să nu-i ajute în deprinderea mersului", explică prof. dr. Marin Burlea.
Trebuie folosite rar
Potrivit specialiştilor pediatri de la Universitatea din Dublin, Irlanda, copiii care au folosit premergătorul au mers de-a buşilea, s-au ridicat şi au mers în picioare mai târziu decât cei care au fost lăsaţi să-şi dezvolte mersul fără ajutor. Au ajuns la această concluzie după ce au monitorizat 190 de bebeluşi ai căror părinţi au fost rugaţi să noteze datele la care copilul a atins diferite etape de dezvoltare precum statul în picioare şi mersul.
Concluzia cercetării a fost că, cu cât au folosit premergătorul mai des, cu atât dezvoltarea abilităţilor necesare mersului a fost întârziată. Mai exact, la fiecare 24 de ore petrecute în premergător, momentul statului în picioare întârzie cu 3,7 zile şi cel al primilor paşi cu 3,3 zile.
"Bebeluşii se lasă în scaunul premergătorului, iar musculatura membrelor se dezvoltă mai greu."
prof. dr. Marin Burlea
pediatru