Poluarea aerului, o „ameninţare importantă” la adresa sănătăţii europenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi s-au luat măsuri la nivel european, poluarea este încă unul dintre „vinovaţii“ sănătăţii precare a europenilor FOTO AFP
Deşi s-au luat măsuri la nivel european, poluarea este încă unul dintre „vinovaţii“ sănătăţii precare a europenilor FOTO AFP

Poluarea aerului continuă să atace sănătatea cetăţenilor europeni şi pe cea a mediului înconjurător, susţine un raport al Agenţiei Europene a Mediului (EEA), catalogând particulele nocive din aer şi distrugerea stratului de ozon drept „ameninţare importantă“.

Autorii raportului spun că ţările europene au redus în mod semnificativ emisiile poluante, inclusiv cele de dioxid de sulf, plumb şi monoxid de carbon, însă poluarea reprezintă în continuare un pericol pentru sănătatea oamenilor, notează „BBC News“.

„Poluarea atmosferică face rău oamenilor şi ecosistemelor. Mare parte a populaţiei nu trăieşte în medii sănătoase. Pentru a schimba asta, Europa trebuie să se ambiţioneze şi să nu se limiteze la restricţiile aflate în vigoare“, declară directorul executiv EEA, profesorul Hans Bruyninckx.

Raportul EEA susţine că 96% din populaţia urbană a Europei a fost expusă la concentraţii de particule nocive. Mai mult, 98% din populaţie a fost supusă unor concentraţii de ozon de la nivelul solului aflată peste nivelurile recomandate. Nici ecosistemele nu au scăpat, sunt supuse aceloraşi presiuni cauzate de poluarea aerului, împiedicând creşterea vegetaţiei şi dăunând biodiversităţii.

Bebeluşii au cel mai mult de suferit

Un studiu separat de EEA a ajuns la concluzia că un procent major din cazurile bebeluşilor născuţi cu o greutate sub limită (mai puţin de 2,5 kilograme la 37 de săptămâni de gestaţie) „ar putea fi evitat dacă aerul urban al Europei s-ar curăţa“.

Bebeluşii care se nasc cu o greutate sub cea normală pot suferi de astm în copilărie şi ca adulţi să aibă probleme pulmonare serioase. „Mai mult decât expunerea la fumul de ţigară, expunerea la poluarea atmosferică este un factor important în ceea ce priveşte greutatea bebeluşilor“, stipulează studiul.

„Expunerea gravidelor la aerul urban poluat şi rezultatele acestei expuneri ar trebui să fie un mesaj clar pentru cei care fac legile, ar trebuie să se facă ceva pentru reducerea poluării“, spune autoarea studiului, doctor Marie Pedersen de la Centrul de Cercetare Epidemiologică a Mediului din Barcelona, Spania.

Ce specifică legislaţia UE

Legea Uniunii Europene spune că limita particulelor nocive este de 20 de micrograme pe metru cub (pentru particulele ce măsoară 2,5 microni sau mai puţin). Aceste 20 de micrograme reprezintă de două ori concentraţia recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de 10 micrograme pe metru cub (pentru particulele ce măsoară 2,5 microni sau mai puţin).

Aceste particule microscopice (pentru comparaţie: diametrul unui fir de păr uman variază între 15 şi 180 de microni) ajung în atmosferă din diverse surse, inclusiv din emisiile de gaze de eşapament, şi sunt asociate cu boli de inimă şi de plămâni, cancer şi cu moarte prematură.

Profesorul Bruyninckx descrie aceste rezultate ca fiind „îngrijorătoare“, adăugând că, în ciuda progreselor făcute în anumite domenii, este nevoie de mai multe măsuri pentru a combate poluarea atmosferică.

„Este scopul principal al Comisiei Europene, să limiteze poluarea şi, pe termen lung, chiar s-o eradicheze. Suntem foarte preocupaţi de sănătatea cetăţenilor europeni“, a declarat profesorul pentru „BBC News“.


Citeşte şi:

Costul cancerului în Uniunea Europeană este de miliarde de euro

Ţările Uniunii Europene plătesc pentru cancer 126 de miliarde de euro în fiecare an, susţine o analiză de amploare asupra impactului economic al acestei boli.

VIDEO Adevărul Live: De ce a scăzut atât de mult numărul românilor care se vaccinează împotriva gripei

Sezonul gripei a început, urmează să înceapă şi vaccinarea gripală gratuită, oferită de Ministerul Sănătăţii. Dar statisticile din ultimii ani au arătat o reducere dramatică a imunizării atât în rândul adulţilor, cât mai ales al copiilor. Specialiştii ne spun care sunt consecinţele.

Cât de periculoase sunt E-urile din farfuria zilnică

Dacă mâncăm la o masă două produse cu E-uri, deja ne punem serios în pericol sănătatea. Este semnalul de alarmă tras de specialişti într-o dezbatere despre aditivii alimentari ce a avut loc pe Adevărul Live.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite