OMS: donează sânge pentru salvarea celor care dau viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sângele donat oferă o şansă la viaţă femeilor care suferă complicaţii în timpul naşterii FOTO Shutterstock
Sângele donat oferă o şansă la viaţă femeilor care suferă complicaţii în timpul naşterii FOTO Shutterstock

În fiecare zi, aproape 800 de femei mor din cauza complicaţiilor apărute în timpul sarcinii sau în decursul naşterii, pierderile de sânge fiind cauza principală de deces. Dacă nu se intervine, hemoragia severă poate ucide o femeie sănătoasă în numai două ore. De aceea, accesul urgent la sânge „sigur” pentru transfuzie este vital, atenţionează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Dacă toate unităţile de obstetrică ar dispune de sânge care să poată fi transfuzat în condiţii de siguranţă, multe dintre vieţile mamelor ar putea fi salvate, susţine dr. Margaret Chan, directorul general al OMS. Acesta este principalul argument care stă în spatele sloganului „Sânge sigur pentru salvarea mamelor”, pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii l-a ales în acest an pentru celebrarea Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, celebrată în toată lumea pe 14 iunie.

„Când o mamă moare, nu numai copilul se confruntă cu un risc mai mare de deces, malnutriţie şi dezavantaj pe tot parcursul vieţii, ci şi bunăstarea întregii familii este afectată”, a declarat Margaret Chan, directorul general al OMS.

Sângele donat benevol, mult mai sigur
Cea mai sigură sursă de sânge o reprezintă persoanele care donează voluntar şi cu regularitate, deoarece starea lor de sănătate este monitorizată şi riscurile de contaminare sunt mai mici. De altfel, o rezoluţie a Adunării Mondiale a Sănătăţii, adoptată în 2010, subliniază că aprovizionarea produse sanguine, bazată pe donări voluntare, non-remunerate, este un obiectiv naţional important pentru a preveni penuria de sânge.

Astăzi, în multe ţări cu venituri mici şi medii, aprovizionarea cu sânge a spitalelor este încă deficitară. Africa sub-sahariană, care are cea mai mare rată a mortalităţii materne din lume, de 510 de decese la 100. 000 de naşteri, are şi cele mai mici rate de donare de sânge.

Potrivit datelor OMS privind securitatea şi disponibilitatea sângelui, 40 de ţări africane înregistreză mai puţin de 10 de donaţii de sânge la 1.000 de locuitori pe an; dintre acestea, 25 de ţări colectează mai puţin de jumătate din sângele de care au nevoie pentru a satisface cerinţele de transfuzie. Prin comparaţie, ţările cu venituri mari însumează în jur de 35 de donaţii la 1.000 de locuitori pe an.

În prezent, în 73 de ţări mai mult de 90% din colecta de sânge provine de la donatorii voluntari. Dintre acestea, 38 sunt ţări cu venituri mari, 26 sunt ţări cu venituri medii şi 9 sunt cu venituri mici.

Bucureştenii, aşteptaţi să doneze sânge
Locuitorii din Capitală sunt invitaţi să vină de Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge (14 iunie), în Parcul Herăstrau pentru a face un gest umanitar, donând sânge. Evenimentul va avea loc începând cu ora 11.00, în zona intrării  Charles de Gaulle, unde va fi amplasat şi Centrul Mobil de Donare.

Poţi dona sânge dacă îndeplineşti următoarele condiţii:

  • ai vârsta cuprinsă între 18-62 de ani
  • ai greutatea corporală minimă de 50 de kg
  • tensiunea arterială – să fie peste 110/60 mmHg. Dacă eşti hipertensiv, chiar se recomandă donarea (cu condiţia ca valorile tensiunii arteriale să nu depăşescă 200/100 mmHg), ca mijloc de scădere a tesiunii arteriale şi implicit scăderea riscului de apariţie a complicaţiilor.
  • nu ai consumat alcool sau masă bogată în grăsimi cu 72 de ore înainte de a dona
  • nu ai avut în ultimul timp intervenţii chirurgicale sau pierderi de sânge
  • au trecut minim 60 de zile de la ultima donare
  • nu ai avut boli ca : hepatită, tbc, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de piele, boli de inimă sau nu ai afecţiuni acute care să necesite tratament cu antibiotice
  • nu eşti gravidă, nu eşti lehuză (nu poţi dona sânge timp de 18 luni după naştere) sau nu eşti în perioada menstruală
  • nu ai o profesie ce te expune potenţial la anumite afecţiuni specifice (mulgători, îngrijitori de animale, măturători etc.) sau o profesie ce presupune un consum nervos intens (şoferi, piloţi, operatori utilaje grele etc.)
  • nu ai stări emoţionale exagerate, teamă persistentă faţă de actul donării sau stare de oboseală (toate acestea determină o tulburare a circulaţiei sângelui după donare cu posibilitatea apariţiei leşinului)
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite