Meserii interzise discromaţilor. Care este diferenţa dintre un discromat şi un daltonist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Discromaţii nu pot distinge anumite culori şi combinaţiile acestora
Discromaţii nu pot distinge anumite culori şi combinaţiile acestora

Persoanele care suferă de discromatopsie au dificultăţi în a distinge culorile şi combinaţiile acestora. Din acest motiv, o serie de meserii sunt interzise acestora.

„Discromatopsia este o anomalie a vederii colorate, cauzată de absenţa sau o dereglare funcţională a celulelor din retină, care au rolul de a percepe culorile“, explică conf. dr. Mircea Filip, medic primar oftalmolog. Pacienţii cu discromatopsie au dificultăţi în a distinge culori, cum ar fi roşu, albastru, verde şi ale combinaţiilor dintre acestea, adaugă specialistul.

Discromatopsiile afectează mai frecvent sexul masculin

Discromatopsiiile pot fi congenitale, dar şi dobândite. Cele congenitale afectează mai des bărbaţii. „Discromatopsiile congenitale se întâlnesc cu o frecvenţă de 8-10% pentru sexul masculin şi 0.4-0.5% pentru sexul feminin. Pe lângă discromatopsiile congenitale mai sunt şi alte cauze care pot duce la pierderea vederii colorate. Acestea sunt determinate de înaintarea în vârstă, de anumite boli şi includ: boala Parkinson, cataracta, neuropatia optică ereditară Leber, administrarea anumitor medicamente etc.“

Diagnosticul corect al acestei afecţiuni se pune în urma unor teste specifice efectuate de medicii oftalmologi.

Ce şi cum vede un discromat

Sunt descrise trei tipuri de discromatopsii congenitale.  „Protanopia, atunci când pacientul nu percepe culoarea roşie. Nuanţele de roşu îi apar pacientului ca fiind foarte închise, el percepându-le ca nuanţe ce variază de la maro la gri.“

Deuteranopia este atunci când pacientul nu percepe culoarea verde. „Deuteranopii confundă verdele cu roşu purpuric şi gri.Tritanopia este mult mai rară decât celelalte două tipuri enumerate anterior. Tritanopii confundă culorile verde şi albastru, însă şi percepţia culorii galben poate fi afectată.“

Avion SU 30 MKI al Aviatiei indiene FOTO AFP

În ce constă tratamentul. Meserii interzise discromaţilor

„Discromatopsia congenitală este o afecţiune care nu poate fi tratată, însă nici nu se agravează în timp. În cazul discromatopsiilor dobândite, se poate efectua operaţia de cataractă care poate îmbunătăţi percepţia culorilor sau se recomandă încetarea administrării medicamentelor care au dus la apariţia tulburării de vedere cromatică. Există însă diferite tipuri de lentile de contact colorate şi ochelari cu lentile colorate care îi ajută pe pacienţii cu discromatopsie să facă diferenţa între anumite tipuri de culori.“

Există însă anumite locuri de muncă în care percepţia culorii este critică în îndeplinirea sarcinilor – poliţie, pilot de avion, armată - unde există coduri specifice de armament, semnale specifice - tehnica electronică.

Cât priveşte diferenţa dintre un discromat şi un daltonist, primul nu percepe culorile roşu, albastru, verde şi combinaţiile acestora, în timp ce al doilea are dificultăţi în a percepe roşu şi verde.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite