Imuno-oncologia sau cum să te tratezi de cancer prin întărirea sistemului imunitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul imunitar joacă un rol extrem de important atât în prevenirea cancerului, cât şi în ameliorarea sau chiar vindecarea completă a acestui flagel mondial, sunt de părere specialiştii în oncologie reuniţi în cadrul congresului ASCO 2015, care se desfăşoară în perioada 3-7 iunie.

Cel mai recent raport Global Burden of Cancer, publicat la sfârşitul lunii mai 2015, arată că în lume existau, la nivelul anului 2013,  aproape 15 milioane de cazuri de cancer şi 8,2 milioane de decese.

Cele mai frecvente tipuri de cancer în lume sunt: cancerul pulmonar, cancerul de sân şi cancerul colorectal, urmat îndeaproape de cancerul de prostată, cel gastric, hepatic, cancerul de col uterin şi ultimul, dar nu cel din urmă, melanomul malign, cea mai severă formă de cancer de piele.

Cancerul de plămâni şi melanomul malign sunt printre tipurile de cancer cu cele mai mari nevoi de soluţionare, iar pentru acestea au fost anunţate în cadrul congresului ASCO 2015, desfăşurat la Chicago în perioada 3-7 iunie, cele mai semnificative rezultate în studii clinice cu medicamente imuno-oncologice.

Studiile prezentate la ASCO 2015 au arătat deja primele rezultate promiţătoare în cancerul hepatic, cancerul colo-rectal şi cancerul de cap şi gât, iar în perioada următoare vom asista la o avalanşă de publicaţii despre rolul acestor medicamente şi în alte forme de cancer: gastric, ovarian, limfoame etc.

„Imuno-oncologia duce ştiinţa oncologică într-o zonă foarte profundă de cunoaştere a medicinei. Suntem contemporani cu o nouă etapă istorică pentru tratamentul cancerului, după cea a terapiilor ţintite. Imuno-terapiile nu vizează direct celulele canceroase, ci îşi propun “trezirea” sistemului imun al organismului pentru a lupta împotriva cancerului. Toate celelalte clase de tratamente amintite anterior vizau direct tumora, celulele canceroase.” spune dr. Marius Geantă.

Vorbim, aşadar, despre imuno-oncologie ca despre o nouă categorie de tratamente pentru cancer, alături de cele cunoscute până acum: chirurgia, radioterapia, chimioterapia, terapiile ţintite, adaugă medicul.

Deşi tratamentul chirurgical, radioterapia, citotstaticele sau terapiile ţintite au reprezentat în ultimele decenii principalele repere în tratamentul cancerului, pentru mulţi pacienţi aflaţi în stadii avansate ale bolii supravieţuirea pe termne lung şi o calitate bună a vieţii rămân în cotinuare un deziderat.

În vreme ce abordările terapeutice tradiţionale acţionează asupra celulelor canceroase, imuno-oncologia este inovaţie în cercetare ce caută să ajute sistemul imun  să lupte împotriva cancerului.

Ce este diferit la terapiile imuno-oncologice?

• Vizează sistemul imunitar al organismului, nu tumora în sine;
• Permit sistemului imunitar să recunoască şi să atace selectiv celulele tumorale;
• Oferă sistemului imunitar o memorie de lungă durată, astfel încât acesta să se poată adapta continuu şi să poată furniza un răspuns durabil şi pe termen lung, faţă de cancer.

Folosind sistemul natural de apărare al organismului, imunoterapia poate aduce o nouă perspectivă acelor pacienţi cu anumite tipuri de cancer pentru care au fost epuizate alte opţiuni terapeutice.
Terapiile imuno-oncologice continuă să fie investigate în încercarea de a răspunde nevoilor încă nesoluţionate şi pentru îmbunătăţirea perspectivelor clinice în cazul stadiilor avansate de cancer.

Imuno-oncologia este o formă de tratament care se dezvoltă rapid şi are potenţialul de a fi mai eficientă – şi în anumite cazuri mai puţin toxică – decât multe dintre opţiunile disponibile în prezent.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite