Ghidul Prematurului, proiect unic destinat părinţilor de copii prematuri, cu susţinerea Ministerului Sănătăţii
0Asociaţia Unu şi Unu, prima şi singura asociaţie de părinţi care apără drepturile copiilor prematuri din ţara noastră, lansează Ghidul Prematurului, un proiect unic în România, realizat cu sprijinul specialiştilor în domeniu şi destinat părinţilor. Ministerul Sănătăţii susţine această iniţiativă a societăţii civile.
Ghidul Prematurului a fost elaborat de un grup de specialişti – ginecologi, neonatologi, psihologi- şi conţine informaţii despre cauzele posibile ale prematurităţii, investigaţii, afecţiuni ale prematurului, alimentaţie, recomandări pentru părinţi de copii prematuri, dar şi informaţii utile legate de drepturile copilului prematur, tipuri de concedii la care au dreptul părinţii sau monitorizarea prematurului până la 2 ani.
Ghidul va fi distribuit la nivel naţional în peste 19.000 de exemplare, în maternităţile de gradul II şi III.
“Ne dorim ca acest ghid să ajungă la cât mai multe familii care au nevoie de ajutor şi în cât mai multe maternităţi unde sunt aduşi pe lume bebeluşi înainte de termen. Sunt obiective ambiţioase prin care ne dorim să dezvoltăm un proiect menit să construiască o lume mai bună pentru fragilii prematuri şi părinţii acestora. Astfel, Ghidul Prematurului poate deveni o unealtă de comunicare a doctorilor şi părinţilor în toate maternităţile de gradul II şi III din ţară”, a declarat Diana Gămulescu, Vicepreşedinte Asociaţia Unu şi Unu.
Naşterile premature - aproximativ 10% din naşterile din România
În contextul în care în ţara noastră naşterile premature reprezintă aproape 10% din totalul naşterilor, Ghidul Prematurului reprezintă un mijloc de informare esenţial pentru familiile bebeluşilor prematuri. Acesta mai conţine si detalii despre rolul mamei în terapia neonatală, precum şi despre relaţia prematur – mamă şi modul în care evoluţia unui bebeluş este influenţată de starea mamei. În acelaşi timp, oferă şi o perspectivă interesantă despre cum este pentru un cadru medical să lucreze în terapie intensivă neonatală.
„Ministerul Sănătăţii consideră oportună lansarea Ghidului Prematurului, un proiect destinat părinţilor cu copii prematuri. Ministerul Sănătăţii derulează încă din anul 2001 PROGRAMUL NAŢIONAL DE SĂNĂTATE A FEMEII ŞI COPILULUI, în cadrul căruia copiii prematuri beneficiază de alimentaţie cu destinaţie medicală specială, definitorie pentru recuperarea nutriţională şi prevenirea malnutriţiei proteincalorice, factor de risc primordial în mortalitatea infantilă. Mai mult, anul acesta, am alocat peste 4,1 milioane de lei pentru secţiile de neonatologie şi vom suplimenta aceste fonduri în perioada următoare la rectificarea bugetară“, a declarat prof. dr. Dorel Săndesc, Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
România, printre dintre ţările cu cea mai mare rată de mortalitate infantilă din Europa
În decursul unui an, în Europa se înregistrează peste 500.000 de naşteri premature, iar în România, rata este de 10%, unul din 10 copii fiind adus pe lume înainte de termen. În prezent, ţara noastră are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate infantilă din întreaga Europă.
Conform datelor oficiale, naşterea prematură reprezintă una dintre principalele cauze ale mortalităţii infantile, cu impact în dezvoltarea pe termen scurt şi lung a nenumărate probleme de sănătate, atât pentru nou-născuţi, cât şi pentru mame: probleme de auz sau văz, afecţiuni cronice ale plămânilor, simptome specifice paraliziilor cerebrale, dislexiei, hiperactivităţii, depresiei ş.a.
Anul trecut, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului şi Fundaţia CRED au publicat în documentul
“Evaluarea regionalizării îngrijirilor pentru nou-născuţi în anul 2014“ o serie de date preliminare despre greutatea copiilor nou-născuţi în ţara noastră, una dintre cauzele naşterilor premature.
La ora actuală, România înregistrează printre cele mai crescute rate ale copiilor născuţi cu greutatea egală sau mai mică de 2500 gr – 10,24%, din care 3,5% sub 1999 gr.