De ce fac copiii febră: cele mai frecvente cauze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bebelus

De ce fac copiii febră? Trebuie să ştim, în primul rând, că febra este simptom al unei afecţiuni care afectează organismul şi există unele cazuri în care nu este necesar tratamentul.

Înainte de începerea unui tratament pentru scăderea febrei la copii, trebuie să luăm în considerare cauza care a generat febra. De cele mai multe ori, cauzele pentru care copiii fac febră sunt similare cauzelor pentru care fac adulţii febră, respectiv în cazul infecţiilor, gripei sau răcelii.

Când ne confruntăm cu întrebarea „de ce fac copiii febră”, trebuie să avem în vedere un aspect deosebit de important, respectiv faptul că organismul copiilor este mult mai sensibil decât organismul unui adult. 

Ca şi în cazul unui adult, temperatura normală a corpului unui copil este de 36,5 - 37 grade Celsius. Dacă aceste valori sunt depăşite cu mai mult de două grade, putem suspecta o uşoară febră. Însă, de cele mai multe ori, nu este nevoie să tratăm febra copilului, întrucât un copil care are doar câteva luni va avea o temperatură medie de 38,9 grade Celsius. În acest caz, dacă copilul se comportă normal, respectiv este alert, interesat să se joace, mănâncă regulat şi culoarea pielii este normală, nu necesită tratament pentru febră. 

De ce fac copiii febră (cele mai frecvente cauze)

Infecţie

În cele mai multe cazuri în care febra apare ca simptom, la baza afecţiunii se află o bacterie, care a pătruns în organismul copilului prin tractul respirator, gastrointestinal sau urinar, şi care a provocat o infecţie. De asemenea, trebuie să ştim că un indicator bun al dispariţiei infecţiei este dispariţia febrei. 

Rujeolă

Printre simptomele rujeolei se numără şi apariţia febrei, însă aceasta este semnalată şi de alte simptome la care trebuie să fim atenţi precum: tuse, senzaţia de gât uscat, dureri în gât, diaree şi oboseală. În acest caz, febra va escalada rapid, în decursul a 2-3 zile, de la 38 până la 40 grade Celsius. De asemenea, după erupţie febra va continua să crească.

Varicelă

În cazul în care copilul suferă de varicelă, cel mai probabil va avea febră. Dacă febra este mare se recomandă administrarea de ibuprofen sau paracetamol la interval de 4 ore.

Oreion 

Febra în cazul oreionului ajunge la maximum 39 grade Celsius şi este asociată cu vărsături şi frisoane, în cazul copiilor. Pentru scăderea febrei este recomandată administarea de paracetamol şi supozitoare, însă, atenţie, doza recomandată depinde de vârsta şi de greutatea copilului.

Insolaţie

Febra poate apărea în cazul celor mici şi după ce aceştia au stat în soare timp de câteva ore, de aceea este indicat să poarte pălării de soare şi cremă de protecţie solară cu un factor de protecţie între 35- 50. 

Deshidratarea

Dacă copilul tău are febră, gura uscată, nu urinează des şi are pielea uscată este foarte probabil ca acesta să fie dezhidratat. Dacă cel mic a ajuns să prezinte febră în cazul deshidratării, este foarte important să i se administreze lichide. În acest caz trebuie să ştim că setea nu este un prim semn de deshidratare. Alte simptome ale acestei afecţiuni sunt vărsăturile sau diareea.

Copilul trebuie dus urgent la pediatru în cazul în care prezintă, pe lângă febră, unul sau mai multe simptome dintre următoare:

  •  convulsii
  •  erupţie punctiformă violacee
  •  respiraţie neregulată
  •  vărsături
  •  otalgie (durere auriculară)
  •   durere persistentă în gât
  •   somnolenţă
  •   dureri sau usturime la urinare
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite