De ce este esenţială reconstrucţia sânilor după operaţie în cazul cancerului mamar? Aflaţi la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
reconstructie

În România, în fiecare an, aproximativ 8.000 de femei diagnosticate cu cancer la sân suferă o mastectomie (îndepărtarea chirurgicală a unuia sau a ambilor sâni). Dintre acestea, mai puţin de 200 de femei au apelat la o reconstrucţie cu implant. De ce este extrem de importantă reconstrucţia după o mastectomie discutăm cu dr. Dragoş Zamfirescu, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live


Numai 2,5% din femeile care au suferit o mastectomie (îndepărtarea chirurgicală a unuia sau a ambilor sâni din cauza cancerului mamar) apelează la reconstrucţia mamară în România, comparativ cu SUA, de exemplu, unde proporţia este de 50%. Despre necesitatea reconstrucţiei, despre metodele şi timpul optim când se poate realiza, dar şi despre cauzele numărului mic de astfel de proceduri în ţara noastră discutăm cu dr. Dragoş Zamfirescu, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, doctor în ştiinţe medicale, de la clinica Zetta din Capitală.

Principalele idei atinse în timpul discuţiei

Vă voi spune concluziile unor studii medicale făcute pe mii de paciente: pierderea unui sân, din punct de vedere psihologic, este echivalentul pierderii unei rude de gradul I. Deci, un impact major.

Din 8.000 de femei cu cancer la sân care suferă o mastectomie, doar circa 200 beneficiază de o reconstrucţie mamară. Sub 2,5%. În SUA 50% din pacientele cu mastectomie beneficiază de reconstrucţie.

În România, cauzele pentru care femeile nu ajung la reconstrucţie sunt multiple. Femeile, în general, nu se duc să-şi facă o banală radiografie de sân sau un control. Ele ajung să fie diagosticate în stadii foarte târzii.

Impactul diagnosticului este major, iar ele nu se mai gândesc la reconstrucţie. Dar, principala cauză este lipsa de informare. Trist este că mulţi medici oncologi nu ştiu cât de sigură este operaţia de reconstrucţie de sân şi ce impact pozitiv are asupra calităţii vieţii pacientei. Mulţi medici sfătuiesc să nu-şi facă reconstrucţie pentru că durata de supravieţuire şi rata de recidivă ar fi mai mici. Nimic mai fals.

Rolul oncologului este esenţial în a face reconstrucţie pentru că pe primul loc se situează siguranţa oncologică.

Nu există nicio legătură între implantul cu silicon şi apariţia cancerului de sân.

Sunt paciente care se transformă după reconstrucţia mamară. Vin la clinică femei cu soţi, parteneri care nu le susţin şi apoi se sechimbă ca femei. Participă la maratoane, îşi reconstruiesc familii noi. Devin din femei complexate femei libere care-şi trăiesc viaţa. E impresionant să vezi aşa ceva.

Reconstrucţia mamară e mai dificilă decât implantul mamar la o femeie sănătoasă. Mai grea decât operaţia în sine e încărcătura emoţională negativă.

Cel mai bine e ca reconstrucţia să se facă în acelaşi timp cu mastectomie, dacă pacienta este în siguranţă, din punct de vedere oncologic. E nevoie de echipe medicale bine sudate. Pacienta nu trece prin trauma mutilării.

În cazul în care tumora e avansată şi se impune radioterapie, mulţi oncologi recomandă reconstrucţia într-un timp secundar.

Există posibilitatea reconstrucţiei şi după 6 luni dacă e nevoie de radioterapie. Radioterapia determină modificări la nivelul ADN-ului celulelor şi există riscul necrozărilor celulelor la cea mai mică presiune suplimentară pusă pe ele.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite