Cum ajută medicamentele biologice
0Alcătuite din substanţe care, adesea, sunt produse în mod natural în corpul nostru, medicamentele biologice sunt mai eficiente în tratarea unor boli decât cele clasice.
Utilizarea biotehnologiei în procesul de dezvoltare al noilor terapii este în creştere şi se estimează că, pe plan mondial, medicamentele biologice vor deveni cele mai utilizate produse medicale în următorii ani.
Un produs biologic este un medicament, vaccin sau ser făcut prin sintetizarea organismelor vii sau a unor substanţe produse de acestea. Medicamentele biologice sunt alcătuite din substanţe care, adesea, se găsesc în mod natural în corpul uman, precum hormonul de creştere, insulina, eritropoietina, enzimele sau anticorpii. Acestea nu pot fi obţinute prin sinteză chimică, cum este cazul medicamentelor clasice, ci sunt produse de organisme vii (celule vegetale sau animale, bacterii, virusuri şi drojdii). Din acest motiv, fabricarea de medicamente biologice este un proces complex.
De cele mai multe ori, se foloseşte o linie celulară modificată genetic, astfel încât celulele să producă substanţa dorită.
Fiecare companie de biotehnologie are o bancă proprie de celule, cu linii celulare unice, care sunt folosite pentru fabricarea medicamentelor. Produse din celule vii, medicamentele biologice au fost concepute să mimeze comportamentul anticorpilor produşi în mod natural în organism. Rolul lor este să ţintească precis anumite celule din sistemul imunitar, responsabile cu o reacţie exagerată de apărare.
Terapiile biologice bazate pe biomedicamente cunosc o dezvoltare rapidă şi pot fi mai eficiente, mai puţin invazive sau cu mai puţine efecte secundare faţă de abordările clasice. Ele pot fi utilizate singure sau împreună cu alte tratamente.
Află în ce situaţii pot fi utilizate medicamentele biologice!