Cele mai toxice ustensile din bucătărie şi cu ce le poţi înlocui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tigăile teflonate eliberează în aer şi în mâncare substanţe toxice FOTO Shutterstock
Tigăile teflonate eliberează în aer şi în mâncare substanţe toxice FOTO Shutterstock

Atunci când se încing, unele tipuri de tigăi emană fum toxic atât în aer, cât şi în mâncarea pe care o prepari în ele. În timp, aceste substanţe se acumulează în corp şi pot declanşa afecţiuni grave, avertizează specialiştii. Dar nu numai tigăile sunt o problemă.


„La fel cum omul modern se preocupă să-şi cumpere hrană tot mai sănătoasă, tot aşa ar trebui să se informeze cu privire la tigăile şi la ustensilele de bucătărie cu care prepară mâncarea şi care pot altera calitatea acesteia“, spune Keri Glassman, nutriţionist certificat din New York, citat de Fox News.

1. Oale şi tigăi

Tigăile antiaderente, adică teflonate sunt cele mai utilizate, fiindcă sunt practice: se încing uşor şi ceea ce prăjeşti în ele nu se prinde. În plus, nu trebuie să pui mult ulei în ele. Totuşi, acestea sunt şi cele mai toxice vase de bucătărie, fiindcă teflonul (adică PTFE, denumirea necomercială) eliberează în aer, dar şi în alimente fumuri toxice, atunci când sunt încălzite la temperaturi înalte.

Studiile realizate de-a lungul timpului au confirmat efectele nocive ale fumului emanat de teflonul încălzit. Primele manifestări care apar atunci când ne expunem la acest tip de fum sunt cele asemănătoare cu simptomele răcelii şi gripei. Iar în cazul păsărilor, acest fum este chiar fatal.

Elementul toxic care se acumulează în hrana gătită în tigăi cu teflon se numeşte acid perfluorooctanoic, pe scurt, PFOA, care este suspectat că ar favoriza apariţia cancerului. De asemenea, alte studii au arătat că PFOA ar fi vinovat şi pentru creşterea nivelului colesterolului, dar şi pentru apariţia afecţiunilor tiroidiene şi pentru infertilitate.

„Chiar dacă substanţele toxice emanate la o preparare termică în tigăile teflonate sunt în cantitate mică, e important să ştii că acestea se acumulează, totuşi, în organism. Şi nu trebuie să se sperie nimeni, dar ar fi bine să se ia, totuşi, măsuri, fiindcă există opţiuni“, spune Glassman.

Opţiune sănătoasă: Fonta

Vasele de gătit din fontă, care pot părea de modă veche, sunt cele mai sigure, spun specialiştii. Nu conţin teflon, nu au nicio substanţă chimică adăugată. De fapt, singurul lucru care poate răzbate în mâncarea gătită în acest tip de vase este o cantitate mică de fier, mai ales dacă zgârii tigaia.

Spre deosebire de tigăile teflonate, vasele din fontă nu au limitări de temperatură şi pot sta atât pe ochiul aragazului, cât şi în cuptor. Există variantele simple şi cele emailate.

Opţiune sănătoasă: Inoxul

Şi inoxul este considerat o opţiune sigură pentru prepararea termică a alimentelor. Prin comparaţie cu alte tipuri de vase antiaderente, din cele din inox nu se desprind fragmente din material care ar putea contamina mâncarea, inoxul fiind rezistent la coroziune.

Inoxul este o combinaţie de metale, adică de carbon, crom, nichel şi/sau mangan. Specialiştii atrag totuşi atenţia că vasele din inox de calitate slabă pot lăsa o cantitate mică de nichel să pătrundă în hrana preparată la temperaturi înalte. Totuşi, variantele de calitate conţin niveluri mult mai mici de metale ieftine, aşa cum este nichelul.

Un exemplu de inox de calitate este cel de tipul 430. Acesta conţine o cantitate infimă de nichel, mai puţin de 0,5%.

2. Recipientele în care ţii mâncarea

Cel mai practic e să foloseşti recipiente din plastic, dar acest material este şi cel mai riscant din bucătărie. Plasticul poate conţine bisfenol A (BPA), policlorura de vinil (PVC) şi ftalaţi, toate aceste substanţe putând contamina mâncarea.  

„S-a dovedit că bisfenolul A poate favoriza cancerul, afecţiuni cerebrale şi cardiace. Aşadar, este esenţial să ne asigurăm că aruncăm din bucătărie orice recipient care ar putea conţine această substanţă. Şi mai ales este important să nu încălzim alimente în astfel de vase la cuptorul cu microunde. Fiindcă temperaturile înalte favorizează eliberarea substanţelor toxice în mâncare“, avertizează Glassman.

De asemenea, mâncarea se poate contamina cu substanţe toxice atunci când plasticul intră în contact cu alimente acide, grase sau sărate.

Opţiune sănătoasă: recipiente din sticlă

Sunt sigure şi pentru încălzitul alimentelor la cuptorul cu microunde, şi nici nu eliberează substanţe toxice în hrană. De asemenea, sticla este mai „prietenoasă“ cu mediul.

3. Tocătoarele

Există destul de multe dezbateri referitoare la tipul de tocător sigur, rezistent şi igienic. În niciuna dintre acestea, însă, tocătoarele din plastic nu sunt în avantaj. După ce le foloseşti la tăiat şi tocat, plasticul se deteriorează, micile tăieturi şi crăpături în material favorizează acumularea bacteriilor.

„Oamenii cred că, dacă tocătorul este din plastic, poţi şterge, pur şi simplu, bacteriile, dar unele tipuri de microbi, cum sunt E. coli şi Salmonella, se «agaţă» de plastic mai mult decât de lemn sau de bambus“, precizează Glassman.

Opţiunile sănătoase: lemnul şi bambusul

Cele mai bune tocătoare sunt cele din bambus, dar şi cele din lemn sunt mai sigure decât acelea din plastic.

Bambusul şi lemnul tare au proprietăţi antibacteriene naturale. Chiar dacă atunci când tocăm ceva se creează mici tăieturi în lemn, materialul nu lasă bacteriile să se înmulţească, spun specialiştii. Totuşi, şi aceste tocătoare trebuie întreţinute prin ungerea cu ulei special sau alimentar periodic. De asemenea, este important să foloseşti un tocător separat pentru carne şi altul pentru legume. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite