Astmul poate să apară oricând în timpul vieţii. Care sunt primele semne ale bolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spirometria este testul care măsoară funcţionarea plămânilor
Spirometria este testul care măsoară funcţionarea plămânilor

Astmul apare, de cele mai multe ori, în copilărie, dar nu neapărat atunci. Pacienţii diagnosticaţi cu această afecţiune pot duce o viaţă normală dacă iau medicamentele prescrise de medic, merg periodic la control, nu fumează, se feresc de polen, de praf şi de mucegaiuri, precum şi de părul de animale.

Astmul este o boală cronică de plămâni, iar simptomele ei sunt: lipsa de aer, respiraţia şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar simptomele bolii pot fi ţinute sub control.

"Este important ca pacienţii să ştie că pot duce o viaţă normală dacă îşi iau tratamentul şi se feresc de factorii de risc." spune prof. dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi reprezentantul GINA (Global Initiative for Asthma) în România.

Astmul afectează 300 de milioane de oameni din întreaga lume. Aproape un milion de români sunt diagnosticaţi cu această afecţiune din cele 30 de milioane de europeni.

Dr. Polliana Leru, conf.univ. la UMF Carol Davila din Bucureşti, a explicat pentru Adevărul când debutează astmul: „De cele mai multe ori, la copilul mic există o boală care seamănă cu astmul şi care se numeşte wheezing ( respiraţie şuierată) sau astm postviral şi care este determinată de infecţiile virale. La copiii fără un teren alergic atopic înnăscut, deci la copiii care nu sunt atopici această boală poate să se vindece la vârsta de 5-6 ani. Definitiv. La copiii care au un teren atopic şi care fac wheezing postviral, riscul de a face astm după vârsta de 6 ani este mai mare. Uneori la pubertate este o ameliorare a bolii şi apare un alt vârf de debut sau de frecvenţă după vârsta de 20 de ani“. Practic, astmul poate să apară oricând în cursul vieţii. „Dar mai frecvent este la copii, la adolescenţi şi la oameni tineri. De cele mai multe ori, sunt alergiile respiratorii responsabile de astm, dar sunt şi forme de astm care nu sunt alergice. Şi aici intervin alţi factori. Mai ales astmul apărut la vârsta adultă. La femei la menopauză, sau în asociere cu alte boli sau cu expuneri profesionale la persoane care au lucrat mai mult timp într-un mediu cu substanţe care au posibilitatea de a determina astmul sau bronşita , mai ales dacă asociază şi alţi factori de risc atunci poate apărea şi mai târziu“. Tratamentul constă pe de o parte în evitarea contactului cu factorii de risc, iar pe de alta în medicamente bronhodilatatoare.

Pe www.invingeastmul.ro pacienţii au la dispoziţie un test de autoevaluare a controlului astmului. Pe 21 şi 22 mai, în Parcul Tineretului din Bucureşti (intrarea dinspre Cafeneaua Actorilor) vor avea loc spirometrii gratuite.

Spirometria este testul care măsoară funcţionarea plămânilor, durează puţin, este nedureroasă şi rezultatul se dă pe loc.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite