10 sfaturi pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accidentul vascular cerebral afectează tot mai mulţi tineri   FOTO Arhivă
Accidentul vascular cerebral afectează tot mai mulţi tineri   FOTO Arhivă

Accidentul vascular cerebral (AVC) afectează din ce în ce mai mulţi pacienţi înainte de 50 de ani, atrage atenţia prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii Române de Neurologie. Astăzi, 29 octombrie este Ziua Mondială a AVC, prilej cu care Organizaţia Mondială a Sănătăţii reaminteşte că 6,2 milioane de oameni mor anual din cauza unui atac cerebral.

Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebral apare când este întreruptă irigarea creierului cu sânge. Reprezintă a treia cauză majoră a mortalităţii la nivel global şi este principala cauză de invaliditate a populaţiei.

Majoritatea accidentelor vasculare cerebrale (80%) sunt cauzate de un cheag de sânge dintr-un vas care blochează irigarea creierului cu sânge. Celelalte se numesc accidente vasculare hemoragice (20%) şi apar ca urmare a ruperii unui vas de sânge, ceea ce provoacă hemoragie în creier.

Atacul cerebral apare, în general, la o vârstă mai înaintată, dar în ultimul timp se constată că din ce în ce mai mulţi pacienţi sub 50 de ani fac un AVC. Numărul acestora a crescut cu 20% în ultimii 20 de ani, potrivit OMS.

În opinia profesorului Dafin Mureşan, diminuarea riscului de AVC se bazează pe îmbunătăţirea stilului de viaţă: alimentaţie sănătoasă, evitarea fumatului, tratarea hipertensiunii arteriale, a sindromului de apnee în somn, gestionarea stresului, combaterea sedentarismului.

Pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral, puneţi în aplicare următoarele 10 recomandări oferite de medici:

  • Stop fumatului! Tinerii fumează din ce în ce mai mult, iar aceasta este una dintre cauzele exploziei de atacuri cerebrale la vârste de 40-50 de ani.
  • Limitaţi grăsimile şi zahărul! Alimentaţia de tip fast-food dublează riscul de AVC. Este demonstrat ştiinţific de o echipă de la Harvard Sckool of Public Health. Din cauza cantităţilor uriaşe de zahăr pe care le conţin, băuturile carbogazoase nu au ce să caute într-un stil de viaţă sănătos. Medicii spun că regula de a mânca cinci fructe şi legume pe zi este esenţială pentru sănătatea vaselor de sânge.
  • Fugiţi de sedentarism! A rămâne înţepenit pe un scaun ore în şir, cinci zile pe săptămână, şi a lâncezi pe canapea în weekend reprezintă o cale sigură de îmbolnăvire. Iată de ce medicii insistă asupra mişcării. Mersul pe jos, măcar de două ori pe săptămână, cel puţin 30 de minute trebuie să devină obişnuinţă.
  • Ţineţi sub control hipertensiunea arterială! Este factorul metabolic cel mai sever. Tensiunea trebuie să fie sub valoarea de 14/9 mmHg. Hipertensiunea arterială trebuie depistată precoce şi ţinută sub control toată viaţa prin medicaţia recomandată de doctor. Tratamentul permite diminuarea netă a riscului de AVC. Scăderea tensiunii cu un punct reduce riscul de AVC cu 25%.
  • Îngrijiţi-vă inima! În cazul în care suferiţi de fibrilaţie atrială sau tulburări de ritm cardiac, trataţi cu atenţie aceste suferinţe ale inimii. Bătăile neregulate ale inimii pot duce la apariţia cheagurilor de sânge, care pot migra către creier şi determina un AVC.
  • Mai puţină sare! Diminuarea consumului de sare ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale. Mare atenţie la sarea ascunsă în produsele din comerţ, mezeluri, semipreparate, congelate, brânzeturi, sosuri, snacksuri, conserve.
  • Fiţi atenţi la colesterol! În acest sens, limitaţi pe cât posibil consumul de grăsimi animale, brânzeturi fermentate, maioneze, sosuri.
  • Monitorizaţi glicemia! După vârsta de 50 de ani, persoanele predispuse la diabet, cele care au probleme cu greutatea corporală trebuie să efectueze periodic analize de sânge pentru determinarea riscului de diabet. Dacă glicemia este peste limita normală, este posibil să fie nevoie de medicaţie antidiabetică.
  • Aveţi grijă la calitatea somnului! Sindromul de apnee în somn afectează tot mai multe persoane. Caracterizat prin sforăit şi opriri repetate ale respiraţiei în timpul somnului, acest fenomen favorizează pe termen lung riscul de AVC deoarece creierul suferă din cauza lipsei de oxigen în timpul somnului.
  •  Alcool, cu moderaţie! Persoanele care consumă excesiv alcool, în special cele care au frecvent intoxicaţii acute cu alcool (beţii), prezintă un risc major de atac cerebral. Consumul de alcool scăzut până la moderat, adică nu mai mult de un pahar de vin pe zi, poate scădea riscul de AVC. Mai mult de două pahare pe zi înseamnă deja consum mare de alcool, periculos pentru creier.
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite