Vindecare din vârful degetelor. Boli ce pot fi tratate prin reflexoterapie în palme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este dovedit clinic că reflexoterapia în palme induce o stare de relaxare în tot corpul şi alungă stresul, însă acestea nu sunt singurele beneficii. Şi în cazul durerilor de spate, de gât, de articulaţii sau al migrenelor, această tehnică de masaj are rezultate foarte bune.

Există dovezi care demonstrează că reflexoterapia în palme a fost folosită încă din anul 4000 î.Hr. în China şi Egipt. Medicina occidentală a redescoperit această tehnică de masaj prin apăsare uşoară prin intermediul doctorului William Fitzgerald, care a numit-o terapia zonală. În 1915, un articol intitulat „Ca să nu te mai doară dintele, apasă-ţi degetul“ a intrat în atenţia publicului şi astfel a fost popularizată reflexoterapia.

„Apăsarea anumitor puncte la nivelul palmei este o formă de reflexoterapie, prin care se stimulează terminaţiile nervoase din palme, care trimit impulsuri catre întreg corpul prin sistemul nervos. La nivel subtil, aceste puncte sunt aferente unor nadi-uri, acestea putând fi imaginate precum nişte intersecţii la nivelul meridianelor prin care circulă energie. La foarte mulţi dintre noi aceste nadiuri sunt blocate, iar prin stimularea lor, se reia fluxul energetic şi apar şi rezultatele în plan fizic prin însănătoşire“, explică Bogdan Begligiu, terapeut Tummo Reiki.

Reflexoterapia vizează acţiunea la nivel energetic, iar atunci când apeşi anumite puncte, activezi energia corespunzătoare de pe acel meridian prin care întreg sistemul începe să se armonizeze. Reflexoterapia îmbunătăţeşte de asemenea şi circulaţia la nivelul mâinilor.

Reflexoterapia este utilizată de cele mai multe ori pentru eliminarea durerii şi poate fi realizată atât prin automasaj, dar şi de către un terapeut.

Harta mâinii

„Pe de-o parte, degetele corespund cu capul şi gâtul. Masajul degetelor te va ajuta să elimini dureri cum sunt cele de cap, de dinţi, de sinusuri. Palmele corespund corpului. Cum te uiţi la palmă, partea de la baza degetelor corespunde cu gâtul, centrul cu stomacul şi ficatul şi partea de lângă încheietură cu sistemul digestiv“, adaugă Bogdan Begligiu.

image

Există mai multe hărţi cu punctele reflexogene ale mâinilor: occidentale, indiene, coreene, însă indicaţiile de mai jos se bazează pe varianta occidentală.

Dacă vrei să-ţi faci singur acest tratament, poţi pune un prosop sub mână pentru a o susţine şi să stai astfel mai confortabil. Tehnicile de bază sunt următoarele:

  • Foloseşte arătătorul sau degetul mare pentru a exercita presiune. Le poţi folosi şi pe ambele deodată;
  • Fie apeşi direct, fie faci cerculeţe mici cu degetul asupra zonei;
  • Presiunea trebuie să fie puternică şi aplicată între 3 şi 5 secunde;
  • Începe cu mâna dreaptă şi dupa ce ai terminat complet poţi să treci la stânga;
  • Începe cu degetul mare şi apoi cu restul degetelor;
  • Există şi o contraindicaţie pentru persoanele care au flebotomie.

Boli care pot fi tratate prin reflexoterapie în palme

Constipaţie
La degetul arătător, apasă la baza unghiei spre degetul mare. Acesta este corepondentul meridianului intestinului subţire şi colonului.

Durere în gât
Ţine degetul mare de la bază şi roteşte-l. Trage apoi de el şi roteşte-l în cealaltă direcţie. Realizează aceeaşi mişcare de rotaţie în ambele sensuri. Realizează acelaşi procedeu la toate degetele.

Durere de sinusuri şi de cap
Apasă vârful degetului mare într-o mişcare de pulsaţie pe toate părţile. Repetă procesul pentru fiecare deget.

Durere de spate
Aplică presiune pe degetul mare de la vârf până la bază.

Insomnie
Exercită presiune în centrul degetului mare, unde avem amprenta, timp de 45 de secunde. Repetă de două-trei ori pe zi.

Libidou scăzut
Mişcă încheietura fiecărei mâini de 20 de ori de două-trei ori pe zi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite