Terapie inedită pentru a combate problemele de respiraţie: cântatul
0Un spital din Londra oferă bolnavilor cu afecţiuni respiratorii cronice, cum este boala pulmonară obstructivă cronică, un tratament alternativ la îndemână, cântatul, cu efecte demonstrate pentru îmbunătăţirea capacităţii pulmonare, spun specialiştii britanici.
Persoanele cu astm, cu emfizem pulmonar (dilatare excesivă şi permanentă a plămânilor) sau cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) îşi pot ţine afecţiunile sub control dacă, pe lângă tratamentul clasic, apelează la una dintre cele mai la îndemână terapii alternative: cântatul. Cel puţin aşa susţin specialiştii din cadrul Spitalului Royal Brompton din Londra, citaţi de Associated Press. De fapt, pacienţii sunt învăţaţi aici, în sesiunile de terapie, cum să respire precum cântăreţii profesionişti.
„Nu este doar o terapie la îndemână, ci este şi o metodă de tratament alternativ agreată de foarte mulţi pacienţi. Prin cântat, bolnavii învaţă să-şi controleze respiraţia astfel încât să-şi îmbunătăţească funcţiile pulmonare fără un efort prea mare şi cu efecte similare fizioterapiei clasice“, explică medicul Nicholas Hopkinson, pneumologul de top al spitalului londonez.
Respiraţia rapidă este superficială
Persoanele cu BPOC prezintă leziuni ale plămânilor care limitează cantitatea de aer inspirat şi expirat. „Unii bolnavi încep să respire foarte rapid, ceea ce le agravează problema, fiindcă respiraţia devine astfel superficială“, precizează specialistul.
Atunci când învaţă să cânte profesionist, ei învaţă, inevitabil, şi care este postura corectă pentru o capacitate pulmonară optimă, şi tehnici de respiraţie profundă.
În ciuda acestor explicaţii plauzibile însă, măsurătorile obiective ale capacităţii pulmonare a „cântăreţilor“ nu indică o modificare semnificativă în bine. „Cu toate acestea, respiraţia controlată pe care o învaţă la cursurile de cântat îi va ajuta pe bolnavii de BPOC să-şi controleze respiraţia şi în timpul altor activităţi care-i solicită şi care le creează probleme, cum este urcatul scărilor, de exemplu“, crede şi medicul Norman Edelman, preşedintele Asociaţiei Americane pentru Sănătatea Plămânilor.
Pentru persoanele cărora nu le place să cânte, o eficienţă similară pentru îmbunătăţirea respiraţiei au exerciţiile de yoga şi de tai chi, potrivit specialistei Julia Bott, purtătoare de cuvânt a Societăţii de Fizioterapie din Marea Britanie, citată de AP. „De altfel, pentru bolnavii cu afecţiuni respiratorii severe este foarte greu să cânte, fiindcă nu au plămânii atât de puternici“, precizează Bott.
Starea bolnavilor de emfizem, îmbunătăţită
Unul dintre participanţii la cursurile de cântat, John Cameron Turner, de 77 de ani, este convins că exerciţiile de respiraţie învăţate aici l-au ajutat să inspire şi să expire mai profund şi să reziste mai bine la activităţi fizice obişnuite, potrivit AP. El a fost diagnosticat cu o formă severă de emfizem pulmonar în 2002 şi a apelat la o varietate de medici şi de medicamente, dar spune că niciunul nu l-a ajutat prea mult. „Plămânii mei sunt foarte afectaţi, dar cântatul mă ajută să folosesc o proporţie cât mai mare din ei“, spune bărbatul.
De cursurile de cântat s-a apucat cu cinci ani în urmă şi crede că de atunci poate să facă mai uşor unele activităţi precum plimbările în aer liber şi grădinăritul. Înainte, el trebuia să se oprească de mai multe ori să se odihnească în timpul unei plimbări de 800 de metri de acasă la cea mai apropiată staţie de metrou. „Acum nu mai e nevoie să fac pauze, fiindcă simt că respir mai bine“, mărturiseşte Turner.
Citeşte şi:
2013, anul aerului curat. Am trăi cu doi ani mai mult dacă s-ar lua măsuri antipoluare în Bucureşti
Poluarea este o problemă majoră pentru sănătatea populaţiei şi scade speranţa de viaţă, mai ales în oraşele mari, arată nenumăratele studii realizate în ultimii zece ani. Automobilele, în special cele cu motor Diesel sunt de vină, susţin specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Bucureştiul rămâne pe primul loc în topul oraşelor europene cu cea mai mare rată de poluare cu particule periculoase.
VIDEO Fumatul în restaurante sau acasă ne îmbolnăveşte copiii
Specialiştii consideră că expunerea copiilor la fum de ţigară de către părinţi este la fel de gravă ca abuzul. Cel mai afectat este aparatul respirator al celor mici, care suferă modificări definitive, atrag atenţia medicii.
Sunt ţigările chiar atât de periculoase?
Amoniac, mercur, formaldehidă, plumb sunt doar câteva dintre substanţele pe care le inhalează zi de zi, de mai multe ori pe zi, un român din patru – fumătorii activi.