Ardeiul roşu e mai sănătos decât cel verde? Care este opinia nutriţioniştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culoarea legumelor este doar un criteriu estetic care ne face să alegem
Culoarea legumelor este doar un criteriu estetic care ne face să alegem

Morcovii portocalii ne atrag mai repede atenţia decât cei galbeni, suntem înclinaţi să alegem ouăle roşii în defavoarea celor albe. Trebuie să fie culoarea un criteriu de selecţie a alimentelor şi ce implicaţii poate avea pentru sănătatea noastră?

Un ou roşu spune foarte puţine lucruri despre nutriţie şi mai multe despre culoare găinii care l-a ouat, explică nutiţioniştii citaţi de rd.com.  Astfel, găinile albe fac ouă de aceeaşi culoare, pe când cele pestriţe le fac pe cele de culoare mai închisă. Nutriţioniştii nu au descoperit până acum diferenţe notabile între un tip de ou de găină şi celălalt, cu toate că suntem înclinaţi să alegem mai degrabă ouăle roşii şi nu pe cele albe.

Ardeii roşii sunt şi ei preferaţi celor verzi. Clorofila este cea care maschează pigmentul în cazul ardeilor verzi până la maturizarea acestora când capătă culoarea roşie. Ardeii verzi sunt în mod obişnuit mai ieftini şi au mai puţini nutrienţi pentru simplul fapt că nu au ajuns încă la maturitate.

Morcovii portocalii ne atrag mai degrabă atenţia decât cei galbeni, însă unii nu sunt în mod necesar mai nutritivi decât ceilalţi. Diferenţa stă în tipurile de antioxodanţi pe care îi conţin. Astfel, morcovii portocalii au niveluri mari de beta-caroten, un antioxidant important pentru menţinerea unei vederi sănătoase, în timp ce aia galbeni au luteină care se presupune că previne cancerul, dar care, totodată, menţine şi sănătatea oculară. Morcovii purpurii sunt bogaţi în antocianină, antioxidant care previne bolile de inimă.

Ceapa galbenă are o aromă mai domoală şi devine mai dulce când este gătită. Cea albă are un gust mai intens, însă nu există diferenţe nutriţionale sau de alt tip între ele. Cartofii mai închişi la culoare au mai mult amidon decât ceilalţi. Amidonul îi face mai pufoşi atunci când sunt preparaţi . Cei roşii au mai puţin amidon şi mai mult zahăr, o textură mai dură comparative cu cei negri, ceea ce îi face ideali pentru prăjit.  Atât cartofii cu coaja mai închisîă, cât şi cei roşii sunt relativ egali din punct de vedere ai vitaminelor, cu menţiunea că aceia negri au o cantitată dublă de vitamina B6, pe care organismul o utilizează pentru a produce proteine.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite