Suferi de „beţia somnului“? De ce apare şi cât de gravă este, spun cercetătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În "beţia somnului" poţi răspunde la telefon, deşi sună ceasul deşteptător Foto Shutterstock
În "beţia somnului" poţi răspunde la telefon, deşi sună ceasul deşteptător Foto Shutterstock

Dacă te trezeşti din somn într-o stare de confuzie accentuată şi nu-ţi aminteşti ulterior de acest lucru e posibil să suferi de aşa-numita „beţie a somnului”. Potrivit unui studiu recent, 1 din 7 oameni ar putea avea această problemă.

„Beţia somnului“ sau trezirea confuzională, cum este numită în termeni medicali, e caracterizată de un comportament nefiresc la trezirea din somn, cum ar fi să răspunzi la telefon atunci când sună alarma ceasului deşteptători sau chiar să ai ieşiri violente. 

Aceste lucruri se întâmplă, de regulă, când o persoană e trezită brusc din somn, iar, uneori, subiecţii nici nu ţin minte că s-a întâmplat aşa ceva, spune dr. Maurice Ohayon, psihiatru specialist în studiul somnului la Stanford School of Medicine şi co-autor al studiul publicat recent în jurnalul „Neurology“.

E ca şi cum ar fi într-o stare avansată de ebrietate – nu ştiu unde se află şi nici ce fac“, a declarat Ohayon pentru Live Science.

Trezirea confuzională este diferită de coşmaruri şi de somnambulism, precizează specialistul. Este întâlnită adesea la copii, dar nu a fost încă studiată cum se cuvine la adulţi.

În studiul citat, cercetătorii au intervievat un eşantion de peste 19.000 de adulţi din SUA, urmărind să observe obiceiurile lor de somn şi istoricul trezirilor confuzionale, precum şi legătura acestora cu vreo boală mintală sau medicaţie.

Astfel, aproximativ 15% dintre cei chestionaşi au spus că au avut cel puţin o experienţă de „beţie a somnului” în decursul anului precedent; mai mult de jumătate dintre aceştia au declarat că au cel puţin un asemenea episod pe săptămână. Aproape 10% dintre persoanele care au trăit acest tip de experienţă nu şi-au putut aminti o parte sau chiar întreaga întâmplare, iar 15% au şi mers în somn.

Trezirea confuzională este diferită de starea de somnolenţă pe care o au în mod normal majoritatea oamenilor  când se trezesc, a declarat dr. Alan Manevitz, un psihiatru clinic la Lenox Hill Hospital din New York, care nu a fost implicat în cercetare. Cele mai multe persoane somnolente, în general, îşi amintesc ceea ce fac, în timp ce oamenii cu „beţia somnului“ nu sunt conştienţi de acţiunile lor, iar încercările de a-i trezi pe deplin, de obicei, eşuează, conform Manevitz.

Cercetătorii au descoperit că dintre cei care aveau „beţia somnului“, 70% sufereau şi de alte tulburări de somn, iar 37% - de boli mintale. Numai 31% dintre ei luau medicamente pentru tratarea acestor afecţiuni, în mare parte antidepresive.

Autorii studiului au constatat că indivizii cu depresie, tulburare bipolară, alcoolism, panică, anxietate sau tulburare de stres post-traumatic erau mai expuşi riscului de avea treziri confuzionale. La fel şi cei care cu apnee, o afecţiune care poate pune viaţa în pericol, care se manifestă prin episoade repetate de oprire a respiraţiei în timpul somnului.

Trezirea confuzională poate avea drept cauză somnul insuficient sau, dimporivă, prea mult somn. În cadrul studiului, dintre cei care au recunoscut că au avut un asemenea episod, aproximativ 20% au raportat că dorm mai puţin de 6 ore pe noapte, iar 15% că dorm cel puţin 9 ore pe noapte.

Tulburarea ar trebui studiată în detaliu, deoarece ar putea avea consecinţe majore dacă ar afecta oameni cu responsabilitate pentru siguranţa şi securitatea altor persoane, precum piloţii de avioane sau medicii din serviciile de urgenţă, spun specialiştii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite