Hameiul poate îmbunătăţi calitatea somnului. Cum se explică efectul sedativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În combinaţie cu cerealele din bere, hameiul contribuie la o instalare mai rapidă a stării de somnolenţă
În combinaţie cu cerealele din bere, hameiul contribuie la o instalare mai rapidă a stării de somnolenţă

Iarna, organismul nostru este supus variaţiilor de temperatură şi privat de lumina naturală. În aceste condiţii, starea de spirit şi buna funcţionare a organismului pot fi încet-încet alterate, iar calitatea somnului poate la rândul ei să scadă, lăsând loc stărilor de nervozitate şi anxietate.

Anxietatea şi nervozitatea pot fi combătute cu ajutorul hameiului, o plantă care poate îmbunătăţi şi calitatea somnului, potrivit conf. dr. Corina Zugravu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice, preşedintele Centrului de studii pentru bere, sănătate şi nutriţie. În combinaţie cu cerealele din bere, bogate în vitaminele B, hameiul contribuie la o instalare mai rapidă a stării de somnolenţă pren relaxarea vaselor de sânge, ceea ce induce somnul.

Potrivit aceleiaşi surse, două studii experimentale au analizat efectul berii fără alcool asupra somnului pe grupuri de persoane cu un nivel de stres profesional ridicat care au consumat 330 mililitri de bere cu 0% alcool în timpul meselor de seară, timp de două săptămâni. Calitatea somnului s-a îmbunătăţit printr-o reducere a timpului de adormire şi diminuarea agitaţiei din timpul nopţii.

Rezultatele au fost comparate cu cele dintr-o săptămână în care grupul nu a consumat bere fără alcool în timpul meselor de seară. Timpul până la instalarea somnului a scăzut, de asemenea, vizibil la studenţii aflaţi în perioada stresantă a examenelor şi au evaluat calitatea generală a somnului ca fiind mai ridicată decât în săptămâna experimentului când nu au consumat bere fără alcool. 

Reduce stările de anxietate

În corpul uman, compuşii hameiului par să aibă un anumit efect sedativ, care poate să influenţeze pozitiv starea de anxietate, relaxând organismul.

În cazul berii fără alcool, principalul mecanism de acţiune al hameiului este acela de a creşte activitatea neurotransmiţătorului acid gama-aminobutiruc  - GABA. Când creşte nivelul de GABA din creier, scade activitatea sa neurală.

Câteva studii experimentale au analizat efectul berii cu 0% alcool asupra nivelurilor de anxietate în rândul unei populaţii stresate, care a consumat 330 mililitri de bere fără alcool în timpul meselor de seară, timp de 14 zile consecutive. Subiecţii şi-au evaluat nivelul de stres ca fiind mai scăzut după ce au băut bere fără alcool timp de două săptămâni, comparativ cu o perioadă de control în care nu au băut bere fără alcool, conform sursei mai sus citate. 

Beneficiile pentru organism ale berii, aportul de vitamine, fibre şi polifenoli pot apărea doar atunci când este consumată cu moderaţie. Un consum moderat de bere înseamnă 330 mililitri/zi în cazul femeilor şi 660 mililitri/zi în cazul bărbaţilor, cu o concentraţie alcoolică de maximum 5%, atrage atenţia medicul.

 „Berea este o băutură obţinută numai din ingrediente naturale: apă, drojdie de bere, cereale şi hamei. Supranumit «aurul verde», hameiul este o plantă bogată în răşini şi uleiuri esenţiale, atribute care conferă berii aromă şi savoare, având totodată chiar rolul de conservant natural al acesteia. De-a lungul timpului, numeroase cercetări ştiinţifice au confirmat influenţa hameiului din compoziţia berii în îmbunătăţirea calităţii somnului, în diminuarea anxietăţii sau a anumitor simptome specifice perioadei post-menopauză. Mai mult, chiar unul dintre studiile realizate în România, sub egida Centrului de Studii, a reconfirmat puterea antioxidantă a hameiului, benefică pentru organism”, a declarat dr. Corina Zugravu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite