Gustările inconştiente de la miezul nopţii, o tulburare serioasă de somn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâncatul în somn presupune combinaţii ciudate de alimente, cum ar fi ulei simplu, ţigări cu unt sau carne de proc crudă FOTO Shutterstock
Mâncatul în somn presupune combinaţii ciudate de alimente, cum ar fi ulei simplu, ţigări cu unt sau carne de proc crudă FOTO Shutterstock

Mâncatul în somn este, în mod surprinzător, o afecţiune destul de comună, mai ales la persoanele care obişnuiesc să ia somnifere. Cei care se ridică din pat în crucea nopţii pentru o gustărică de obicei nu ţin minte ce au făcut, chiar dacă au gătit o întreagă masă, folosind obiecte periculoase. Mai mult, plăcerile alimentare din timpul somnului pot fi din cele mai ciudate, cum ar fi ţigări cu unt sau substanţe de curăţat.

Tulburarea alimentară asociată cu somnul (SRED – Sleep-related eating disorder) este destul de des întâlnită şi reprezintă mâncatul în somn, fără a fi conştient, cu rezultate periculoase, conform medicului Brandon R. Peters, de la Centrul „Stanford“ pentru Ştiinţa Somnului şi Medicină“, blogger la „Huffington Post“.

Mâncatul în somn, o activitate periculoasă

Gustarea din timpul somnului poate fi rapidă, cu episoade care durează cel mult 10 minute. Aceste episoade au loc într-o manieră involuntară după o anumită perioadă de somn. Este vorba de o trezire parţială, uneori, cu amintiri despre eveniment ca despre un vis, iar alteori singurele semne ale pacienţilor că s-au trezit să mănânce le reprezintă resturile de mâncare din bucătărie sau chiar din pat.

SRED poate presupune consumul unor alimente ciudate şi sau a unei combinaţii de alimente cu substanţe toxice, necomestibile. Poveştile despre aceşti oameni includ consumul unor alimente deseori inimaginabile, cum ar fi pizza congelată, carne crudă de porc, ţigări date cu unt, mâncare de pisici, sandvişuri cu sare, cafea măcinată, amoniac şi soluţii de curăţat. 

Acest comportament nocturn al oamenilor care suferă de SRED poate fi incredibil de periculos, rezultând în tăieturi, arsuri, otrăviri sau alte răni. Periculoase sunt şi kilogramele în plus, diabetul şi alte consecinţe pe termen lung asupra sănătăţii.

Episoadele SRED pot avea loc în fiecare noapte, chiar de mai multe ori în cursul unei singure nopţi. Mulţi preferă să mănânce alimente bogate în calorii sau care nu sunt pe placul lor când sunt conştienţi. „Am avut un pacient care noapte mânca morcovi, deşi nu putea să sufere morcovii“, spune dr. Peters. Foamea şi setea nu sunt cauza acestor episoade nocturne. Posibilele cauze sunt visele în care există activităţi care corespund comportamentului.

Gătitul mâncării în starea de SRED poate fi destul de elaborat. Se pot găti mâncăruri calde sau reci şi apoi consumate. În cadrul pregătirii, nu prea se ţine cont de ordine şi curăţenie, astfel pacientul realizând abia dimineaţă că s-a petrecut ceva din cauza mizeriei lăsate în urmă. Însă, nu prea se consumă alcool în timpul acestor episoade.

Ce cauzează acest sindrom

De cele mai multe ori, cauza mâncatului în timpul somnului este necunoscută. Totuşi, este asociată cu alte tulburări de somn, cum ar fi apneea sau sindromul picioarelor neliniştite (n.r. - sindromul Ekbom, în care persoanele prezintă o senzaţie neplăcută la nivelul picioarelor şi au tendinţa nestăpânită de a le mişca, tulburându-se, astfel, somnul).

Afecţiunea este obişnuită şi printre cei care au un istoric de somnambulism în familie şi, atunci când mâncatul în timpul plimbărilor nocturne devine obişnuinţă, acest comportament va predomina.

Medicamentele pentru somn  pot fi un alt declanşator. Mâncatul în somn mai poate fi provocat şi de perioadele de sevraj, atunci când persoana se lasă de fumat, de alcool sau de alte substanţe care dau dependenţă, conform dr. Peters.

Mai există şi alte cauze, mai rare, ale acestui sindrom. Poate fi vorba de stres acut sau chiar în contextul unei diete stricte din timpul zilei. S-au raportat cazuri şi pe fondul altor boli, cum ar fi hepatita autoimună sau encefalita. Tulburarea coexistă, frecvent, şi cu tulburările de alimentaţie cum sunt anorexia şi bulimia.

Din fericire, există tratamente

În cazul nefericit în care suferi de aşa ceva, nu e totul pierdut. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să consulţi un specialist în somn şi să identifici şi să tratezi orice altă tulburare de somn care ar putea cauza acest sindrom, apneea de somn sau sindromul picioarelor neliniştite.

În acelaşi timp trebuie luate nişte precauţii pentru siguranţa ta şi trebuie evitate declanşatoarele, cum ar fi somniferele. Trebuie să dormi suficient şi să asculţi de medicul care îţi poate recomanda medicamente. Principalul este să consulţi un specialist. Atunci când e necesar, un tratament adecvat poate reuşi să liniştească complet această agitaţie din timpul nopţii.


Citeşte şi:

Tu eşti predispus să suferi de insomnie? Trăsăturile comune ale insomniacilor

Insomnia se manifestă prin imposibilitatea a adormi şi poate conduce la iritabilitate, lipsă de concentrare în timpul zilei şi, pe termen lung, chiar la moarte. Insomnia a fost asociată cu obezitatea, cu tensiunea sangvină mare şi cu atacurile de cord. Dar de fel de oameni sunt mai predispuşi să dezvolte această tulburare de somn?

De la coşmaruri la halucinaţii nocturne. Ce-ţi dezvăluie visele despre sănătatea ta

Poate că discuţiile despre înţelesul ascuns al viselor sunt fascinante, însă oamenii de ştiinţă consideră că semnificaţia lor este foarte importantă, şi nu din cauza simbolisticii. Visele pot oferi indicii vitale despre sănătate şi chiar pot avertiza specialiştii de boli ale căror simptome fizice se pot manifesta şi după ani de zile.

10 tulburări de somn ciudate şi înspăimântătoare

Somnul ar trebui să fie o perioadă de pace şi de relaxare. Mulţi dintre noi trecem prin toate stările obişnuite ale somnului: somnul uşor (non-REM) şi somnul adânc (REM) în care au loc şi visele. Dar atunci când graniţa dintre aceste etape se confundă, somnul poate deveni înspăimântător. De fapt, anumite tulburări de somn par mai degrabă desprinse din filmele de groază.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite