4 strategii fundamentate ştiinţific pentru un pui de somn perfect
0
Într-o lume perfectă, cu toţii ar trebui să avem în timpul zilei o pauză de somn în care să ne reîncărcăm bateriile. Având în vedere că programul încărcat pe care-l avem nu ne prea lasă loc de aşa ceva, e cu adevărat important să ştim cum putem beneficia la maximum de un pui de somn.
Asociat cu o minte clară, o memorie şi o stare de spirit mai bună, somnul din timpul zilei reprezintă o modalitate eficientă de a creşte performanţa fizică şi intelectuală. Nu înâmplător personalităţile strălucite, precum Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, Nikola Tesla sau Winston Churchill, îşi rezervau timp pentru puiul de somn de după-amiază în fiecare zi.
Nu este deloc un moft. Potrivit medicului Sara Mednick, cercetătoare în domeniul somnului, pe lângă îmbunătăţirea funcţiilor cerebrale, un pui de somn aduce multe alte beneficii: încetineşte procesul de îmbătrânire, creşte apetitul sexual, sporeşte abilitatea organismului de utiliza carbohidraţii, scade nivelurile hormonilor de stres, atenuează migrenele şi reduce „pălăvrăgeala cerebrală“ de dinainte de somnul de noapte.
Pentru ne putea bucura cât mai mult de pe urma pauzelor de somn, Mednick a împărtăşit recent câteva strategii, pe care le-a fundamentat ştiinţific, informează „Huffington Post“.
Un pui de somn „magic“ durează 90 de minute
Dr. Mednick susţine că un pui de somn de 90 de minute oferă aceleaşi beneficii ca un somn notcturn, cu condiţia să nu neglijăm odihna din timpul nopţii.
Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este că în timpul unui pui de somn de 90 de minute, trecem prin toate etapele importante ale somnului: etapa a doua de somn, somn cu unde lente şi somnul REM. Vom avea parte astfel de o atenţie sporită, de consolidarea memoriei, de îmbunătăţirea activităţii cardiovasculare, de reducerea depresiei, dar şi de un metabolism mai bun“, a explicat medicul.
Dacă, de obicei, un pui de somn te face să te simţi mai obsit, încearcă acest truc:
Nu toţi oamenii se simt revigoraţi după un pui de somn. Pentru aceste persoane, dr. Mednick propune scurtarea puiul de somn, astfel încât să nu se ajungă în etapa de somn cu unde lente.
E foarte greu să te trezeşti din somnul cu unde lente. Pentru acei oameni care nu reuşesc s-o facă recomad pui de somn de 10 până la 15 minute. Acest lucru le va permite să beneficieze de etapa a doua de somn, care este foarte importantă pentru memorie şi sănătate, în general“, a precizat ea.
Culcă-te, chiar dacă nu crezi că eşti obosit.
Uneori poate fi greu să adormi, mai ales dacă încerci să faci loc unui pui de somn într-un program strict. „Chiar dacă stăm întinşi timp de aproximativ 20 de minute, crezând că nu am dormit deloc, este, totuşi, destul de probabil să fi aţipit puţin - se întâmplă tot timpul în laborator“, a menţionat Mednick. Ea a subliat că acest lucru este foarte important deoarece pemite deconectarea de la unele presiuni mentale.
Puiul de somn, la şase ore de la trezirea de dimineaţa
„Acesta este momentul în care are loc o scădere a ritmului circadian şi o creştere a stării de somnolenţă. Aceasta e criza de la mijlocul zilei în care se înregistrează o scăderea a temperaturii bazale a corpului, dar şi a performanţelor cognitive şi ne simţim un pic somnoroşi. E un moment perfect pentru a lua o pauză“, a arătat dr. Mednick.