Un pahar cu vin pe zi ţine doctorul departe
0Despre vinul obţinut din struguri se spune că „un litru conţine a opta parte din raţia alimentară şi nouă zecimi din buna dispoziţie“. Cu alte cuvinte, vinul, consumat cu moderaţie, poate aduce unele beneficii asupra sănătăţii.
Consumatorii de vin sunt, în general, mai sănătoşi şi au parte de o viaţă mai lungă, scrie cercetătorul britanic Roger Corder în cartea sa „Dieta cu vin. Un ghid complet pentru nutriţie şi stil de viaţă“. În completare, omul de ştiinţă aminteşte spusele chimistului francez Louis Pasteur: „Vinul este cea mai sănătoasă şi mai curată băutură“. Însă virtuţile terapeutice ale vinului sunt influenţate de cantitatea consumată. În secolul al XI-lea, medicul elveţian Paracelsus afirma că vinul este „un aliment, un medicament şi o otravă – diferenţa constă în cantitate“.
Consumă-l cu moderaţie
Vinul poate fi considerat medicament atâta timp cât este consumat cu moderaţie. Se recomandă un consum de cel mult un pahar de 125 ml de vin roşu pentru femei şi cel mult două pahare de 125 ml de vin roşu pentru bărbaţi, zilnic.
Un studiu italian a raportat, după 30 de ani de cercetări, că un consum moderat de vin creşte speranţa de viaţă. Concluzia a venit după ţinerea sub observaţie a 1.536 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 45 şi 64 de ani. 97% din bărbaţi au consumat 4 pahare de vin pe zi, la intervale de timp, nu toate o dată. Descoperirea a fost uimitoare: băutorii de vin roşu au trăit cu 6 ani mai mult, în comparaţie cu bărbaţii care nu au consumat alcool, în special, vin roşu.
Când este vinul medicament
De unde vine puterea vinului de a reîntineri organismul? De departe, resveratrolul conţinut aduce cele mai multe efecte benefice pentru corp şi minte. Considerat a fi cheia longevităţii, resveratrolul este cel mai puternic antioxidant, având calităţi de 5 ori mai puternice faţă de betacaroten şi de 20 de ori mai mari decât vitamina C. Pe lângă strugurii roşii şi negri, vin şi must, resveratrolul se mai găseşte şi în afine şi mure.
Datorită substanţelor valoroase din conţinut, vinul are acţiune vasodilatatoare, tranchilizantă şi antivirală şi poate reduce considerabil nivelul de colesterol „rău“ din sânge. Vinul roşu, care conţine şi tanin, acţionează pozitiv asupra sistemului nervos central şi ajută la stimularea sucurilor care participă la digestie.Vinul alb poate înlesni evacuarea toxinelor din ficat şi uşurează respiraţia. În cazuri uşoare de gripă sau răceală, poate fi folosit pentru a spori capacitatea de apărare a organismului.
Pentru hipertensivi, vinul este un echilibrant eficient, iar persoanele care suferă de angină pectorală pot cunoaşte beneficii în urma consumului de vin, pentru că reduce crizele de angină.
Paradoxul francez, explicat
Efectele pozitive ale vinului asupra sănătăţii, consumat în cantităţi moderate, sunt cunoscute de ceva timp şi ele au fost asociate mai ales în „paradoxul francez“. „Este vorba despre observaţia conform căreia francezii au incidenţă mică la apariţia bolilor cardiovasculare, deşi mănâncă gras şi cu colesterol. Explicaţia este că francezii beau regulat vin roşu“, spune nutriţionistul Corina Zugravu.