Stil de viaţă sănătos. Ce efect are cafeaua băută „pe stomacul gol“? Academicianul Nicolae Hâncu explică principalele diferenţe dintre tipurile de cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O ceaşcă de cafea conţine, de regulă, 60 mg de cafeină
O ceaşcă de cafea conţine, de regulă, 60 mg de cafeină

Academicianul Nicolae Hâncu spune când şi câtă cafea ar trebui să bem, precum şi riscurile la care se expun cafegiii împătimiţi atunci când renunţă, brusc, la această băutură.

Cafeaua este una dintre cele mai folosite băuturi din lume ocupînd locul al treilea în top, după apă şi ceai. Cel mai important ingredient al cafelei este cafeina.

Conţinutul  de cafeină al cafelei consumate se va socoti în funcţie de cantitatea de cafea folosită la preparare, ştiind că 1 linguriţă are 60 mg de cafeină, explică academicianul Nicolae Hâncu în Abecedarul de nutriţie, o carte care îşi propune să promoveze alimentaţia sănătoasă.  

Potriivit aceleiaşi surse, se consideră că o ceaşcă de cafea de aproximativ 60 de ml conţine 60 mg de cafeină.

În funcţie de tipul de cafea, cantitatea de cafeină variază şi ea astfel:

Expresso – 70-145 mg de cafeină

Filtru – 105-160 mg de cafeină

Instant – ness – 105-180 mg cafeină

Decofeinizată – 5-10 mg de cafeină

În accepţiunea academicianului, în cadrul alimentaţiei sănătoase se recomandă opţional, consumul a 2-3 ceşti de cafea pe zi (120-180 mg de cafeină) după masă, fără a fi asociată cu obiceiul de a fuma.

Care sunt efectele cafelei?

Efectele cafelei sunt date de cafeină şi constau în principal în stimularea sistemului nervos central, atenuând oboseala. Totodată, cafeina produce dilatarea vaselor de sânge, accelerează respiraţia şi frecvenţa cardiacă, diureza şi stimulează secreţia gastrică, facilitând digestia dacă este consumată după masă. Băută „pe stomacul gol“, la unele persoane, produce foame imperioasă şi stare de rău care trece după consumul de alimente.

Cafea alungă somnul timp de 4 ore de la consum. Cea preparată la filtru scade nivelurile de colesterol, iar cea preparată prin fierbere le creşte, mai spune nutriţionistul.

Cafegiii împătimiţi care întrerup brusc consumul de cafea riscă dureri mari de cap care dispar imediat după conumul a 1 sau 2 ceşti.

Cine are interdicţie la consumul de cafea?

Persoanele cu ulcer gastric sau duodenal, gastrită, boală de reflux esofagian

Dacă după consumul unei ceşti de cafea apar palpitaţii sau oricare alte simptome trebuie consultat medicul

„Unele persoane consumă cafeaua de dimineaţă, înainte de micul dejun, la care asociază şi 1-2 ţigări, considerând că în felul acesta îşi asigură tranzitul intestinal. Total greşit. Regularitatea „scaunului“ se asigură prin alte metode care ţin de stilul de viaţă sănătos. Aceasta înseamnă consum de vegetale, fructe, lichide, respectarea orei pentru formarea reflexului“, a conchis Nicolae Hâncu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite