Pro şi contra unei diete vegetariene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dieta vegetariană scade tensiunea sanguină, conform unui nou studiu. Însă, alte studii susţin că omul nu a fost făcut pentru a urma o dietă vegetariană. Şi atunci ce facem, pe cine credem? Vegetarienii au avantajele lor, iar în ultima vreme „carnivorii“ au un renume prost, mai ales din cauza obezităţii. Există argumente pentru fiecare dintre aceste stiluri de viaţă.

Vegetarienii au o dietă destul de variată care include lactate, uneori ouă şi chiar peşte, excluzând însă carnea. Această dietă se bazează pe fructe şi legume proaspete, aşa că de ce n-ar fi bună? Însă, specialiştii întăresc ideea de echilibru în alimentaţie: omul este omnivor, iar carnea nu trebuie să lipsească din dieta sa.

Vegetarienii au o tensiune sanguină mai bună

Japonezii de la Centrul Naţional Cardiovascular şi Cerebral din Osaka au descoperit că un stil de viaţă vegetarian ţine sub control tensiunea. În timpul cercetărilor, s-a descoperit că dieta vegetariană era asociată cu o reducere a tensiunii sanguine sistolice (când inima se contractă, maximul presiunii produs de sânge la curgerea prin artere) şi diastolice (când inima se dilată, presiunea vaselor de sânge în momentul în care inima se umple cu sângele din corp). 

„Este nevoie de mai multe teste pentru a clarifica despre care anume diete vegetariene este vorba, care sunt cel mai puternic asociate cu o tensiune sanguină scăzută“, notează cercetătorii.

Pe lângă asocierea ei cu o tensiune sanguină scăzută, dieta vegetariană oferă şi alte avantaje. „Dietele vegetariene atent plănuite, aici incluzând şi dietele vegan şi cele total vegetariene, sunt sănătoase, hrănitoare şi pot oferi beneficii, prevenind şi tratând anumite boli. Ele corespund oricărei vârste sau stil de viaţă, inclusiv femeilor gravide, bebeluşilor, adolescenţilor şi chiar atleţilor“, conform Asociaţiei Americane pentru Diete.

Studiile spun că vegetarienii au un risc scăzut de boli de inimă şi sunt protejaţi de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de plămâni, de sân, se stomac şi de colon. Antioxidanţii din legume şi fructe previn distrugerea celulară, plus că vegetarienii trăiesc mai mult decât consumatorii de carne, a demonstrat o cercetare efectuată la Universitatea Harvard, SUA.

În istoria omenirii nu au existat vegetarieni

Oamenii intră în categoria omnivorelor, adică au o dietă bazată şi pe plante şi pe animale. Descoperirile arheologice indică faptul că oamenii au mâncat carne încă de la începuturi. Strămoşii noştri au fost vânători şi agricultori.

„Un centru de cercetare de la Leipzig a analizat matricea osoasă a tuturor rămăşiţelor umane găsite de-a lungul timpului şi a constatat că în istoria omenirii nu au existat vegetarieni. Aşadar, trebuie să ne alegem cu foarte mare atenţie regimurile alimentare“, avertizează Simona Tivadar, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Inima e un muşchi. Dacă mănânci numai iarbă şi floricele, trebuie să ai în vedere că în următorii şapte ani vei avea probleme cu inimadr. Simona Tivadar, medic diabetolog

Una dintre poveştile specialistei este şi mai edificatoare. 

„Am o prietenă care are fetiţa în clasa a XII-a şi, fiind depistată cu cancer de sân, a căutat diverse alternative fără să ne spună, în loc să meargă la tratament la medic. Nu voia să îngrijoreze copilul într-o perioadă dificilă. Avea indicaţie de chimio- sau radioterapie şi apoi excizie chirurgicală. Timp de 6-7 luni a mâncat numai grâu încolţit, usturoi şi mere. Dietă primită de la un doctor... Iniţial s-a redus focarul inflamator din jurul tumorii, apoi tumora a crescut. Era aproape exulgerată la piele. Avea anemie extrem de severă din cauza acestui fel de a mânca. A trebuit transfuzată, după care s-a făcut chimio- şi radioterapie şi abia la un an de la depistarea tumorii mari s-a putut extirpa. Steve Jobs a murit de cancer pancreatic. Era vegan. Pavaroti a murit de cancer pancreatic după ce a mers la cel mai «bun» centru de detoxificare a organismului“, aminteşte medicul diabetolog.


Citeşte şi:

VIDEO Ar trebui sau nu exclusă carnea din alimentaţie?

Fast- food-uri la fiecare colţ de stradă, mâncare bogată în grăsimi şi obiceiuri alimentare greşite. Simona Tivadar, medic diabetolog a vorbit la Adevărul Live despre alimentaţia sănătoasă, dietele populare, regimuri de detoxifiere şi cum este bine să mâncăm să ne păstrăm sănătoşi şi plini de energie.

Ce trebuie să ştii înainte să devii vegetarian

Trecerea de la un regim alimentar obişnuit în cadrul căruia are loc consumul tuturor tipurilor de alimente, inclusiv produse din carne, poate fi un pas greu, mai ales dacă nu ştii de eventualele greutăţi pe care le poţi întâmpina.

Cinci greşeli pe care le fac vegetarienii

Cei mai mulţi oameni consideră că un „comportament riscant“ se referă la activităţile care implică droguri, viteza pe şosele sau sexul. Dar şi alimentele pe care le mâncăm în fiecare zi pot să implice riscuri, atâta timp cât ne schimbăm regimul alimentar fără a studia suficient implicaţiile, scrie „Huffington Post“.

Stupori alimentare

Pînă la pubertate, eram aproape anorexic. Am fotografii de pînă la 12 ani care par a fi făcute cu un aparat Roentgen: mi se văd coastele ca la o radiografie. După 14 ani, martirizat de obscure jocuri hormonale, am început să mă îngraş. În adolescenţă, am slăbit din nou. Apoi m-am reîngrăşat. Oricum, foarte devreme, am devenit un melancolic căutător de diete.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite