Pâinea purpurie. Ce e noul superaliment şi de ce a fost inventat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentele de culoare mov sunt din ce in ce mai la modă în alimentaţie
Alimentele de culoare mov sunt din ce in ce mai la modă în alimentaţie

În ultimul deceniu, pâinea a fost supusă mai multor atacuri, mai ales cea albă, sub pretextul că nu este un aliment sănătos. Un nutriţionist singaporez  a găsit o soluţie inedită de rezolvare a problemei.

Pâinea albă este digerată prea uşor, dezechilibrează nivelul glucozei din sânge şi este cauză a obezităţii, potrivit principiilor nutriţionale actuale. Pe scurt, este inamicul numărul unu al unei alimentaţii sănătoase.

Care e răspunsul nutriţionistului Zhou Weibiao, profesor la Universitatea Naţională din Singapore, la această provocare? Inventarea pâinii purpurii. Bogată în antioxidanţi şi substanţe anticancerigene, are o digestie mai lentă cu 20% decât cea a pâinii albe. În plus, e făcută integral de componente naturale şi ar putea fi noul superaliment, potrivit CNN.

Mult timp, principala problemă a pâinii a fost indicele glicemic ridicat: zahărul este absorbit foarte repede în circuitul sanguin, cauzând variaţii mari ale nivelului acestei substanţe. Mai mult decât atât, pâinea albă este rapid digerată fiind nevoie de cantităţi mai mari decât ar trebui.

„Provocarea a fost să vedem dacă putem schimba formula pâinii fără a-i schimba textura pe care oamenii o apreciază atât de mult“, a declarat profesorul.

El a decis să extragă antocianina din orezul brun, un pigment natural care le dă boabelor culoare fiind totodată şi un antioxidant foarte puternic, şi a injectat-o în pâine.

Dincolo de capacitatea antioxidantă şi asocierea acesteia cu beneficiole pentru sănătate cunoştinţele despre utilizarea antocianinei în produsele alimentare sunt, deocamdată, extrem de limitate, a mai spus profesorul.

Adăugarea acestei substanţe în pâine nu doar că a colorat-o în purpuriu, dar a şi iscat o reacţie chimică care încetineşte digestia cu 20%.

Se pare că 80% din antioxidanţii de bună calitate sunt stocaţi în coaja pâinii atunci când aceasta este coaptă la 200 de grade Celsius.

Dacă vrei să te bucuri în continuare de textura pâinii albe şi, totodată, să nu mănânci atât de multă, aceasta este, probabil, cea mai bună formulă, este de părere nutriţionistul.

Antocianina este prezentă şi în alte fructe şi legume precum strugurii, coacăzele şi cartofii dulci, fiind responsabilă de culoarea acestora.

Studiile au arătat că substanţa ajută la prevenirea bolilor cardiace şi neurologice, precum şi a cancerului. De asemenea, joacă un rol important în controlul diabetului şi a obezităţii atâta vreme cât poate bloca enzimele digestive şi reduce nivelurile glucozei.

Pâinea purpurie poate fi mai sănătoasă decât cea albă, dar are ea mai puţine calorii? Nu, spune profesorul, însă ideea este de a încetini eliberarea de energie, în aşa fel încât caloriile să fie utilizate timp îndelungat.

Pâinea purpurie nu este, deocamdată disponibilă în comerţ, însă profesorul a declarat că a fost abordat de mai multe companii alimentare care vor să o scoată pe piaţă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite