Noul secret al pierderii în greutate? Împrieteneşte-te cu foamea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„E de-a dreptul ridicol! Ori de câte ori ne aşezăm pe canapea în faţa televizorului după o zi obositoare la muncă n-avem parte decât de reclame care ne vâră pe gât ultima maşinărie inventată pentru a ne face să arătăm ca nişte atleţi“. Nu vom fi niciodată, prin urmare ce e de făcut?

Ei bine, spune bloggerul Simon McNeil pe askmen.com, avem o ştire pentru voi toţi. Nu dietele şi nici goana la sală sunt soluţiile pentru a pierde în greutate. Secretul este pur şi simplu să mănânci mai puţin.

„Sensibilitatea este noua mantră“, mai spune acesta care adaugă: „Până la urmă orice lucru făcut cu atenţie este cheia unui trai mai bun“ „Nu trebuie să te simţi ca un prizonier în propriul trup, ci trebuie doar să-ţi controlezi porţiile de mâncare pentru a consuma mai puţin“.

Crezi că este mai uşor de spus decât de făcut? Ei bine, ca în orice alt lucru din viaţă a mânca mai puţin este un lucru care se poate învăţa şi care necesită practică şi răbdare. Problema este că suntem prea leneşi pentru a transforma această practică într-un plan alimentar bine echilibrat.

„Pentru multe persoane menţinerea aceloraşi tabieturi alimentare face dificilă ţinta de a mânca mai puţin“, este de părere Pat Booth, director-asistent la Departamentul de nutriţie al Universităţii de Medicină din San Francisco, California.  

Vechile apucături sunt greu abandonat, dar nu imposibil. Totul este o chestiune de imagine. Mai întâi este nevoie de schimbarea la nivel mental, pentru ca apoi să vină şi cea în plan fizic, mai spune autorul articolului.

Începeţi cu paşi mici

Oricine a încercat măcar o dietă de slăbire ştie că privarea de alimente este parte a planului de pierdere în greutate. Rezultatul este acela că mulţi dintre noi nu ne putem ţine de aceste diete.

În loc să tăiaţi drastic din cantitatea de alimente încercaţi să mâncaţi mai puţin. Gradual. Puneţi în farfurie mai puţină mâncare şi încercaţi să nu mâncaţi tot. Încet-încet veţi constata că vă simţiţi sătul cu o cantitate mai mică de alimente consumate.

Simon McNeil mai spune că a împrumutat de la Paul Wolf, jurnalist specializat în probleme de sănătate, şapte paşi care trebuie urmaţi de o persoană care vrea să slăbească şi pe care îi recomandă cu căldură.

Mini-porţiile sunt cuvintele de ordine. Vorbind la modul ideal orice farfurie sănătoasă pe care o aveţi în faţă trebuie să conţină ceva proteine, puţine grăsimi, precum şi fibre care să vă ajute să vă simţiţi sătul. Asta presupune ceva efort de planificare şi, în cele din urmă, renunţarea la ronţăiala covrigeilor.  

Chiar dacă mâncaţi fructe pe post de gustare, oricât de sănătoase ar fi, este posibil să nu vă simţiţi complet satisfăcuţi poate şi pentru că acestea nu conţin suficiente grăsimi şi proteine. În acest caz, se poate adăuga un iaurt în loc de încă un măr.

Un cartof fiert care are 100 de calorii contribuie mai mult la astâmpărarea foamei decât 20 de chipsuri din cartofi care au 114 calorii şi acre pe deasupra mai sunt şi  îngurgitaţi în grabă.

Adăugaţi peste cartoful fiert un sfert de cană de brânză degresată – 100 de calorii - şi veţi obţine o gustare sănătoasă cu doar 200 de calorii.

Nu vă înfometaţi! Deprivarea de alimente, înfometarea nu vor duce decât la încetinirea metabolismului. Corpul intră în panică ţi începe să stocheze to ce mâncaţi. În felul acesta ajungeţi mai gras decât înainte. Nu faceţi o obsesie din numărarea caloriilor, este suficient să „cântăriţi din ochi“ porţiile. Să spunem că vreţi să reduceţi numărul de calorii de la 2.500 la 2.000 pe zi. Asta înseamnă porţii cu 20% mai mici. După câteva săptămâni puteţi purcede la o nouă reducere a porţiilor şi acest lucru vi se va părea normal.

Mâncaţi bine şi preparate delicioase. Fiecare dietă ar trebui să permită, ocazional, o derogare de la regulă, în fapt o masă delicioasă. Consumaţi ce vă place, dar în porţii mici. Evident, sosurile-cremă şi negresele vor arunca în aer planurile dvs de pierdere în greutate. Însă se poate învăţa să te bucuri atât de mesele delicioase, cât şi de cele obişnuite.

Mâncaţi caloriile, nu le beţi. O doză de Dr. Pepper conţine 150 de calorii. Trei pe zi înseamnă un plus de 450 de calorii. Dacă obişnuiţi să consumaţi băuturi cumpărate de la magazin atunci cu siguranţă aveţi nevoie de un calculator. Sfatul este să vă ţineţi aproape de apă şi ceai şi să vă luaţi caloriile de care aveţi nevoie din alimente.

Gimnastica este partenerul perfect. Dieta va avea mai mult succes dacă o combinaţi cu exerciţiile fizice. Focusaţi-vă atenţia către cum arătaţi şi cum vă simţiţi şi mai puţin pe câte kilograme aţi pierdut în greutate. Masa muscular este mai importantă decât grăsimea.

Faceţi ca mesele să dureze mai mult. Două batoane proteice au împreună 360 de calorii şi conţin vitamine, minerale, grăsimi, carbohidraţi şi fibre şi pot fi consumate în câteva secunde. Unde mai e satisfacţia de a mesteca? Aceste batoane nu pot constitui o masă, ci, eventual, o gustare, plus că centrii saţietăţii din creier nu primesc în timp util mesajul ca aţi mâncat suficient. Prin urmare, mestecaţi încet şi nu îngrămădiţi toată mâncarea în gură. Următorul dumicat se introduce abia după ce am înghiţit to ce aveam în gură.

Aflaţi care sunt tentaţiile care vă fac să mâncaţi mai mult. Pentru unii stresul este unul din motivele pentru care mănâncă fără măsură. Pentru alţii, este suficient să ajungă acasă şi să se aşeze în faţa televizorului că simt nevoia să înfulece câteva gustări. Descoperind aceste lucruri putem acţiona butonul autocontrolului.

Aşa că data viitoare când sunteţi din nou bombardaţi cu reclame  la TV nu aveţi decât trei lucruri de făcut: luaţi telecomanda, schimbaţi canalul şi puneţi apoi telecomanda la loc, pe canapea.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite