Dieta potrivită pentru vedere ageră
0Din popor, morcovii sunt cunoscuţi ca fiind legume bune pentru ochi, fiindcă abundă în beta-caroten şi alte substanţe active care cresc acuitatea vizuală. Însă este de preferat să incluzi în dietă şi alte alimente, precum spanacul, citricele şi ouăle, fiindcă şi acestea au grijă de sănătatea ochilor tăi.
Spanac împotriva bolilor oculare
Spanacul conţine luteină şi zeaxantină, două substanţe nutritive care acţionează ca antioxidanţi la nivelul ochilor. Astfel, un consum constant de spanac reduce cu 23% riscul de a suferi de afecţiuni oculare precum degenerescenţa maculară (provoacă distrugerea vederii centrale) sau cataractă. Surse importante în aceşti antioxidanţi sunt şi salata, varza, broccoli şi varza de Bruxelles.
Ouăle au un efect protector
Acestea au un acţiune benefică asupra ochilor, fiindcă sunt bogate în 13 vitamine şi minerale, aminoacizi şi, nu în ultimul rând, în luteină şi zeaxantină, la fel ca şi spanacul. Toate aceste substanţe nutritive au un rol important în prevenirea bolilor oculare, fapt pentru care consumul de gălbenuş, de 2-3 ori pe săptămână, este esenţial pentru menţinerea sănătăţii ochilor.
Info: Antioxidanţii din gălbenuş sunt mult mai bine absorbiţi de organism decât cei din legume.
Peştele gras previne uscarea ochilor
Acizii graşi Omega-3 din compoziţia peştelui gras îmbunătăţesc vederea, deoarece aceştia se găsesc, în mod normal, şi la nivelul retinei. Un nivel scăzut de Omega-3 determină apariţia sindromului ochilor uscaţi. De aceea, nutriţioniştii ne recomandă să consumăm ton, macrou, păstrăv sau somon de 2-3 ori pe săptămână.