Dieta mediteraneană cu un plus de ulei de măsline potenţează funcţionarea colesterolului „bun“
0Chiar dacă regimul alimentar mediteranean bazat pe uleiul de măsline virgin nu ajută semnificativ la creşterea nivelului colesterolului „bun“ din organism, comparativ cu o dietă fără carne roşie şi alimente procesate, efectele primului cresc şansele de a avea o inimă mai sănătoasă pentru mai multă vreme, arată noile studii.
Beneficiile dietei meditaraneene nu sunt o noutate. ştim deja că legumele, măslinele, uleiul de măsline, produsele lactate şi peştele care constituie baza acestui regim reduc riscul de boli cardiovasculare şi atacuri cerebrale.
Un nou studiu care a avut la bază dieta mediteraneană a fost realizat recent pe 296 de persoane trecute de vârsta de 66 de ani, aflate la risc cardiac, potrivit webmd.com. Acestea au fost împărţite în 3 grupuri care au ţinut un anumit tip de regim, timp de 1 an.
Astfel, primul grup a urmat o dietă mediteraneană clasică, bogată în ulei de măsline, la care s-a adăugat o cantitate extra de circa 4 linguri pe zi, al doilea grup a urmat o dietă mediteraneană cu un surplus de nuci – un pumn pe zi – în timp ce al treilea grup a urmat o dietă sănătoasă, controlată, respective cu mai puţină carne roşie, alimente procesate, grăsimi dăunătoare şi dulciuri.
Cele două diete mediteraneene s-au compus din fructe, vegetale, cereale integrale, legume precum fasole, năut şi linte. Au fost incluse, de asemenea, cantătăţi moderate de peşte şi pui.
Rezultatele cercetării au arătat că dieta controlată a dus la reducerea colesterolului total şi a celui rău – LDL. Nivelul colesterolului bun - HDL - a crescut, dar nu semnificativ, într-o dietă faţă de alta, însă regimurile alimentare mediteraneene au dus la îmbunătăţirea funcţionării acestuia din urmă. Efectul a fost pus de cercetători pe seama uleiului de măsline.
Un studiu adiţional desfăşurat în Spania a arătat că dieta controlată a avut un impact negativ asupra proprietăţilor antiinflamatorii ale colesterolului bun – HDL, proprietăţi care feresc organismul de boli cardiovasculare. Studiul a fost publicat pe 13 februarie în revista „Circulation“.
Cercetarea a mai arătat că persoanele care au urmat dieta mediteraneană bogată în ulei de măsline au avut mai multe şanse să-şi protejeze inima prin mai buna funcţionare a colesterolului bun, a conchis dr. Montserrat Fito, unul dintre autorii studiului.
Fito este coordonatorul Grupului de Cercetare a Riscului Cardiovascular şi Nutriţiei de la Institutul de Studii Mar Medical din Barcelona.